Στη Βουλή η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για τους εργάτες γης

Κατατέθηκε στην ελληνική Βουλή η συμφωνία Ελλάδας Αιγύπτου όπου περιγράφονται οι όροι εισόδου και διαμονής της εποχικής απασχόλησης 5.000 Αιγυπτίων εργατών γης στον πρωτογενή τομέα.

Η διακρατική Συμφωνία, που υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ihab Nasr, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.

Το πρώτο έτος εφαρμογής της Συμφωνίας θα είναι πιλοτικό. Ο αριθμός των εποχικών εργατών γης κατά το πρώτο έτος  θα φτάσει τις 5.000 και η γεωγραφική τους κατανομή θα καθοριστεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των δύο μερών.

Οι προξενικές αρχές της Ελλάδας δύνανται να εκδίδουν εθνικές θεωρήσεις συνολικής διάρκειας έως 9 μηνών ανά περίοδο 12 μηνών.

Όπως αναφέρεται στη Συμφωνία, η απασχόληση των εποχικών εργαζόμενων θα έχει διάρκεια όχι μικρότερη των 90 ημερών και έως 9 μήνες κατ' ανώτατο όριο σε κάθε περίοδο 12 μηνών. Εντός της μέγιστης διάρκειας της θεώρησης εισόδου του, ο υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να παρατείνει τη σύμβαση εργασίας του με τον ίδιο εργοδότη ή να εργαστεί σε έτερο εργοδότη με νέα σύμβαση εργασίας.

Η Συμφωνία συνάπτεται για αρχική περίοδο 3 ετών και παρατείνεται ανά ένα ή δύο έτη, κάθε φορά, μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ των δύο Μερών, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της αρχικής ή οποιασδήποτε μεταγενέστερης περιόδου.

* Δείτε τη συμφωνία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις