Η εκτίμηση για το χειμερινό σιτάρι των ΗΠΑ εκπλήσσει τους αναλυτές
Η εκτίμηση για το χειμερινό σιτάρι των ΗΠΑ εκπλήσσει τους αναλυτές

Ένα εύρημα δεδομένων που δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιανουαρίου από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) προσέθεσε ένα μέτρο εστίασης στις προοπτικές της αγοράς σιταριού για το 2023.

Έκπληξη για τους αναλυτές ήταν η εκτίμηση του USDA για το μέγεθος της καλλιέργειας χειμερινού σιταριού που φυτεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο για συγκομιδή το 2023, καθώς και η εκτίμηση του Υπουργείου για τα αποθέματα σιταριού την 1η Δεκεμβρίου.

Στην ετήσια έκθεσή του Winter Wheat and Canola Seedings, το USDA εκτίμησε ότι η έκταση που φυτεύτηκε σε χειμερινό σιτάρι για συγκομιδή φέτος ανέρχεται σε 36,95 εκατομμύρια στρέμματα, με αύξηση 11% από το 2022 και το υψηλότερο από 39,681 εκατομμύρια στρέμματα το 2015. Αυτός ο αριθμός ήταν πάνω από τον μέσο όρο Οι εκτιμήσεις των αναλυτών πριν από την έκθεση, για 34,485 εκατομμύρια στρέμματα, και πάνω από το πλήρες φάσμα των εικασιών από 33,38 εκατομμύρια έως 36,2 εκατομμύρια στρέμματα.

Το USDA εκτίμησε τις φυτεύσεις σκληρού χειμερινού σιταριού στο Κάνσας για συγκομιδή φέτος σε 7,5 εκατομμύρια στρέμματα, αύξηση 200.000 στρέμματα από το 2022 και το 2021. Το Υπουργείο εκτίμησε ότι η έκταση που φυτεύτηκε σε μαλακό κόκκινο χειμερινό σιτάρι για συγκομιδή φέτος σε 7,9 εκατομμύρια στρέμματα, πάνω 20% από το 2022, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στρεμμάτων να αναμένονται στο Ιλινόις (έως 45% σε 940.000 στρέμματα) και στο Μιζούρι (αύξηση 37% στα 860.000 στρέμματα). Η εκτίμηση της έκτασης του μαλακού κόκκινου χειμερινού σίτου του USDA ήταν πάνω από το εύρος των προσδοκιών των αναλυτών πριν από την έκθεση, που ήταν 6,5 έως 7,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Εν τω μεταξύ, το USDA στην έκθεσή του για την Παγκόσμια Αγροτική Προμήθεια και Ζήτηση (WASDE) μείωσε την πρόβλεψή του για τη μεταφορά σίτου την 1η Ιουνίου 2023, στα 567 εκατομμύρια μπουσέλ, μειωμένα κατά 4 εκατομμύρια μπουσέλ από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου και κατά 131 εκατομμύρια μπουσέλ, ή 19%, από 698 εκατομμύρια μπουσέλ το 2022. Η αλλαγή οφείλεται σε αύξηση 29 εκατομμυρίων μπουζέλ στα αρχικά αποθέματα 2022-23 που αντισταθμίστηκε από αύξηση 3 εκατομμυρίων μπουσέλ στη χρήση σπόρων και αύξηση 30 εκατομμυρίων μπουσέλ στις ζωοτροφές και στην υπολειμματική χρήση .

Η αύξηση στην αρχική εκτίμηση των αποθεμάτων προκάλεσε έκπληξη, αλλά αντισταθμίστηκε από μια χαμηλότερη από την αναμενόμενη εκτίμηση των αποθεμάτων της 1ης Δεκεμβρίου στην τριμηνιαία έκθεση Grain Stocks του USDA, δήλωσε ο Bill Lapp της Advanced Economic Solutions. Το USDA καθόρισε την 1η Δεκεμβρίου 2022, τα αποθέματα σιταριού σε όλες τις θέσεις στα 1,28 δισεκατομμύρια μπουσέλ, μειωμένα κατά 7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κάτω από το εύρος των εμπορικών προσδοκιών.

«Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη χρήση ζωοτροφών», είπε ο Lapp. «Ο αριθμός όπως αναφέρθηκε αρχικά το τρίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου ήταν πολύ χαμηλός και αυτό τον ανέτρεψε εντελώς, από 50 εκατομμύρια μπουσέλ σε 80 εκατομμύρια μπουσέλ, και όταν βγουν τα αποθέματα της 1ης Μαρτίου, αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερο, ίσως σε 100 εκατομμύρια μπουσέλ.

«Τα αποθέματα υψηλότερης αρχής αντισταθμίστηκαν από περισσότερη χρήση ζωοτροφών και στη συνέχεια η αγορά περιμένει να συμβεί κάτι δραματικό από την πλευρά των εξαγωγών, αλλά απλώς δεν έχουμε πουλήσει πολύ σιτάρι και οι εξαγωγές για τον αγρότη των ΗΠΑ δεν αντιστοιχούν σε αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Το περασμένο έτος ήταν φτωχό με 800 εκατομμύρια μπουσέλ και φέτος υστερεί περισσότερο από 5%. Το μόνο άγραφο για τις παλιές καλλιέργειες είναι αν γίνει κάτι στις εξαγωγές.

Τον περασμένο Μάιο, όταν η τιμή των κοντινών συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού ήταν πάνω από 13 δολάρια το μπουσέλ, υπήρχε μεγάλη προσδοκία ότι η αγορά έπρεπε να έρθει στις ΗΠΑ για αρκετά εκατομμύρια τόνους, και αυτό δεν υλοποιήθηκε καθόλου. Έχουμε κάποια ελαττώματα στην παγκόσμια κατάσταση, όπως οι ανησυχίες για τις καλλιέργειες της Αργεντινής και η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι αργή σε ναυτιλιακά σιτηρά, αλλά η Ρωσία αύξησε τη ναυτιλία της, είτε παράγονται σε ρωσική είτε ουκρανική γη. Η μεγάλη άνοδος ήταν η Αυστραλία, η οποία φαίνεται να είναι βόρεια των 40 εκατομμυρίων τόνων, αν και το USDA εξακολουθεί να βρίσκεται στα 36 εκατομμύρια».

Το USDA προέβλεψε τα παγκόσμια αποθέματα σίτου για το 2022-23 σε 268,39 εκατομμύρια τόνους, αυξημένα κατά 1,06 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με την πρόβλεψή του για τον Δεκέμβριο. Οι παγκόσμιες προμήθειες αυξήθηκαν κατά 1,27 εκατομμύρια τόνους, σε 1,058,1 δισεκατομμύρια τόνους, λόγω της αύξησης της παραγωγής στην Ουκρανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού παρουσίασαν υψηλότερη τάση τις ημέρες που ακολούθησαν το «data dump» του USDA στις 12 Ιανουαρίου. Οι αναλυτές γενικά το θεώρησαν αυτό ως μείωση της αυξημένης έκτασης λόγω των μειωμένων μεγεθών των αποθεμάτων και της επίμονης ξηρασίας στις Μεγάλες Πεδιάδες των ΗΠΑ.

«Είχαμε μια αρκετά υγιή πτώση στις τιμές του σιταριού που εισήχθη στην έκθεση, οπότε το να απομακρυνθούμε από αυτό με χαμηλότερα αποθέματα δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει», είπε ο Lapp. «Αν γυρίζατε το κεφάλι σας πολύ γρήγορα και κοιτάζατε ένα γράφημα από την 1η Δεκεμβρίου, θα λέγατε 8,50 $ το μπουσέλ για το σιτάρι Μαΐου και είστε πάνω και κάτω από αυτό, αλλά 8,50 $ είναι το σημείο αναφοράς. Απορροφήσαμε τις πληροφορίες για τα αποθέματα και τώρα πρέπει να δούμε τι κάνει η παγκόσμια αγορά για να παρακολουθήσει εάν οι νότιες πεδιάδες έχουν βροχόπτωση».

Το Rain for the Plains είναι αναμφίβολα ένα τεράστιο συστατικό της προοπτικής για το χειμερινό σιτάρι του 2023. Η αξιολόγηση του USDA για το Παρατηρητήριο ξηρασίας των ΗΠΑ στις 10 Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι το 59% των εκτάσεων χειμερινού σίτου ήταν μεθυσμένο. Αυτό ήταν χαμηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από την εξέταση του τμήματος στο Παρατηρητήριο ξηρασίας της 27ης Δεκεμβρίου. Αλλά μια σύγκριση των δύο εγγράφων έδειξε ότι οι περισσότερες από τις βελτιωμένες περιοχές βρίσκονταν στη χώρα με μαλακό κόκκινο χειμερινό σιτάρι στις κεντρικές πολιτείες κατά μήκος του ποταμού Οχάιο και σε μέρη του βορειοδυτικού Οχάιο, μια περιοχή βαριάς παραγωγής. Στην περιοχή Plains, το Κάνσας, η Οκλαχόμα και η Νεμπράσκα παρέμειναν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε συνθήκες ξηρασίας, όπως και οι περισσότερες από τις περιοχές καλλιέργειας χειμερινού σιταριού στο ανατολικό Κολοράντο, το Τέξας και τη Νότια Ντακότα.

Οι προβλέψεις την εβδομάδα 15-21 Ιανουαρίου απαιτούσαν βροχές στις κεντρικές πεδιάδες, αλλά λιγότερο στις ξηρές νότιες πεδιάδες.

"Αυτό το κύμα έχασε πολύ από αυτήν την περιοχή, αλλά είναι χειμώνας και συνήθως δεν πέφτουν πολλές βροχοπτώσεις σε αυτήν την περιοχή, έτσι για μένα, οτιδήποτε πέφτει τώρα είναι μπόνους βροχόπτωσης", είπε ο Lapp. «Είμαστε πολύ ξηροί και εξαρτάται πραγματικά από το τι θα συμβεί στα τέλη Φεβρουαρίου έως τον Απρίλιο για να καθοριστεί τι είδους απόδοση σκληρού κόκκινου χειμερινού σιταριού έχουμε».

Οι αναφορές της 12ης Ιανουαρίου έδωσαν στις αγορές πολλά να μασήσουν για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά ο κλάδος ήδη κοιτούσε μπροστά στα επόμενα θεμελιώδη ορόσημα. Οι πρώτες εκτιμήσεις προσφοράς-ζήτησης για το καλλιεργητικό έτος 2023-24 έρχονται στα τέλη Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια του φόρουμ Agricultural Outlook του USDA. Μια ενημερωμένη αξιολόγηση των αποθεμάτων έρχεται στα τέλη Μαρτίου - "η οποία συνήθως δεν επηρεάζει το σιτάρι, αλλά φέτος μπορεί να είναι μια ανωμαλία", είπε ο Lapp - και η έκθεση Prospective Plantings της 31ης Μαρτίου ενημερώνει το χειμερινό σιτάρι και προσθέτει ανοιξιάτικο σιτάρι, σκληρό, καλαμπόκι, σόγια και άλλες καλλιέργειες.

«Τότε συνεχίζεται το παιχνίδι, ξαναπάμε χρόνο», είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις