«Άνθρακας» τα 89 εκατ. ευρώ για την αγορά ζωοτροφών

Αρκετά λιγότερα από 89 εκατ. ευρώ αναμένονται να είναι οι πολυδιαφημισμένες ενισχύσεις για την αγορά των ζωοτροφών που θα δοθούν προς τον κτηνοτροφικό κλάδο.
Εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι κτηνοτρόφοι έχουν δει το κόστος των ζωοτροφών να έχει ανέβει σε δυσθεώρητα επίπεδα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μη μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους και να έχουν προβεί στη μείωση του ζωικού τους κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβρη ανακοίνωσε την ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ προς 50.000 κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών.

Κάτι που όπως όλα δείχνουν ήταν ένα «πυροτέχνημα» καθώς όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) με ανακοίνωσή του, ο παραπάνω αριθμός των δικαιούχων θα είναι αρκετά μικρότερος καθώς σύμφωνα με πληροφορίες όσοι κτηνοτρόφοι έκαναν ένσταση και όσοι δεν  πρόλαβαν να κάνουν, επειδή το χρονικό διάστημα που δόθηκε ήταν μικρό, δεν θα πληρωθούν!

Αποτέλεσμα τα 89 εκατ. ευρώ να μην είναι τελικά τόσα αλλά σημαντικά λιγότερα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες κτηνοτρόφοι να παραμένουν εκτός της ενίσχυσης με την αιτιολογία ότι… δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τις οποίες όμως καμία αναφορά δεν γίνεται στην Υπουργική Απόφαση υλοποίησης του Μέτρου 22!
Κινδυνεύουν έτσι να αποκλειστούν από την ενίσχυση:
 

1. Κτηνοτρόφοι που έχουν δηλωμένο (βασικό) ΚΑΔ γεωργικό (π.χ. αγρότης με τριφύλλια ή καλαμπόκια), παρότι πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει το σχετικό πλαίσιο για το Μέτρο 22.
2. Κτηνοτρόφοι των οποίων ο τζίρος από άλλη γεωργική δραστηριότητα είναι έστω και ένα ευρώ μεγαλύτερος από τον τζίρο από κτηνοτροφική παραγωγή.
3. Νεοεισερχόμενοι στον κλάδο.
4. Η ενίσχυση για τα ζώα που μεταβιβάστηκαν.
5. Κτηνοτρόφοι που διαθέτουν το απαιτούμενο εισόδημα, αλλά το σύστημα τους απορρίπτει και τους εμφανίζει ότι δεν έχουν εισόδημα.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΚ «Φοβόμαστε όμως, ότι θα γίνει και τώρα αυτό που είχε γίνει με την προηγούμενη πολύ μικρή ενίσχυση, ουσιαστικά ψίχουλα, με το «περίφημο» 2% επί του τζίρου, που δόθηκε την άνοιξη, όπου χιλιάδες κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν και από τα 50 εκατ. ευρώ δόθηκαν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Ζητάμε και οι κτηνοτρόφοι που αποκλείστηκαν την περίοδο αυτή να πληρωθούν».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις