Αυξημένη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά κρέατος το 2023

«Φρένο» θα τραβήξει όπως όλα δείχνουν το εμπόριο κρέατος το 2023 καθώς η προσφορά αναμένεται να είναι περιορισμένη το 1ο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με την Rabobank η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας επιβαρύνει τη ζήτηση, αυξάνει τις αβεβαιότητες και την αστάθεια σε συνδυασμό με την πίεση που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών εξαιτίας του πληθωρισμού.

Το εμπόριο πιθανότατα θα αυξηθεί μέτρια το 1ο τρίμηνο του 2023 ωστόσο, ενδέχεται να είναι δύσκολο να διατηρηθεί η ανάπτυξη μέχρι το τέλος 2023, δεδομένης της αργής παραγωγής σε μεγάλες εξαγωγικές περιοχές, κυρίως στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Αντίθετα, η Βραζιλία, η οποία συνέχισε να αυξάνει τις εξαγωγές της το 2022, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές το 2023. Η περαιτέρω ανάκαμψη/ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα θα σημάνει χαλάρωση της ζήτησης για εισαγωγές, ιδιαίτερα το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Η επαναλειτουργία της Κίνας δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και αβεβαιότητες, καθώς η ασιατική χώρα είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές του χοιρινού κρέατος βυθίζονται λόγω της βραχυπρόθεσμης αστάθειας, της υπερπροσφοράς και της αδύναμης ζήτησης σε υψηλούς αριθμούς μόλυνσης από τον Covid. Η ζήτηση αναμένεται να ανακάμψει στα τέλη του 1ου τριμήνου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις