Νορβηγία: Ο κορυφαίος παραγωγός σολομού απορρίπτει τoν προτεινόμενο φόρο - Προειδοποιεί για τις τιμές και τις θέσεις εργασίας
Νορβηγία: Ο κορυφαίος παραγωγός σολομού απορρίπτει τoν προτεινόμενο φόρο - Προειδοποιεί για τις τιμές και τις θέσεις εργασίας

Η Mowi, ο μεγαλύτερος παραγωγός σολομού εκτροφής στον κόσμο, προειδοποίησε ότι ο προγραμματισμένος φόρος πόρων 40% στη Νορβηγία θα οδηγήσει σε χαμηλότερες επενδύσεις, περικοπές θέσεων εργασίας και υψηλότερες τιμές για τα ψάρια με ροζ σάρκα σε όλο τον κόσμο.

Οι μετοχές των νορβηγικών παραγωγών ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των Mowi, SalMar και Grieg Seafood, υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, αφού η κεντροαριστερή κυβέρνησή της δήλωσε ότι θα επιβάλει αυξήσεις φόρων στις βιομηχανίες υδατοκαλλιέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, καλώντας τους να μοιραστούν τα κέρδη που προέρχονται από δημόσιους πόρους με την υπόλοιπη κοινωνία.

Οι λεπτομέρειες του φόρου, ο οποίος θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του τρέχοντος έτους, βρίσκονται ακόμη στο σφυρί, αλλά η κυβέρνηση είπε ότι σκόπευε να προσθέσει ένα τέλος πόρων 40% για τους ιχθυοκαλλιεργητές, το οποίο έρχεται επιπλέον του 22% εταιρικός φόρος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Mowi, Ivan Vindheim, χαρακτήρισε τον φόρο «αντι-επιχειρησιακό», προσθέτοντας ότι οι προτάσεις ήταν ένα «σκοτεινό σύννεφο για τη νορβηγική βιομηχανία σολομού».

Είπε ότι ο φόρος θα πλήξει τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου, με τη Mowi να θέτει περίπου 400 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές επενδύσεις για το 2023 και το 2024 σε αναμονή, και να υπολογίζει το ποσό για τη νορβηγική βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας συνολικά σε 5 δισ. ευρώ.

Ο Vindheim είπε ότι οι περιορισμοί στην προσφορά που προκύπτουν από την έλλειψη επενδύσεων θα οδηγούσαν σε ακόμη υψηλότερες τιμές σολομού για τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η Νορβηγία είναι ο κυρίαρχος παραγωγός σολομού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής.

"Υψηλότερες τιμές από την πλευρά των καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ευρώπη, στον υπόλοιπο κόσμο - αυτό είναι επίσης μια αρνητική συνέπεια αυτής της περιβόητης φορολογικής πρότασης που υπέβαλε η νορβηγική κυβέρνηση", είπε.

Ο Vindheim προειδοποίησε για «ανεπανόρθωτη ζημιά στις σημερινές και μελλοντικές θέσεις εργασίας σε χιλιάδες κατά μήκος της νορβηγικής ακτογραμμής» εάν εφαρμοστούν οι φορολογικές προτάσεις όπως προτείνονται σήμερα. Η βιομηχανία σολομού αντιπροσωπεύει περίπου 60.000 θέσεις εργασίας στη χώρα.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς η Mowi, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στη Σκωτία, τη Χιλή και τον Καναδά, ανέφερε άνοδο 92 τοις εκατό από έτος σε έτος στα λειτουργικά κέρδη ολόκληρου του έτους προ τόκων και φόρων στο 1 δις ευρώ. Οι υψηλότερες τιμές υπεραντιστάθμισαν το αυξανόμενο κόστος, με τα έσοδα να αυξάνονται κατά 18% στα 4,6 δισ. ευρώ.

Ο τομέας είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στη νορβηγική οικονομία μετά τα ορυκτά καύσιμα, αναφέροντας εξαγωγές ρεκόρ το 2022 ύψους 106 δισ. NKr (10 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένες κατά 30 τοις εκατό σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με το Norwegian Seafood Council.

«Όταν ένας παραγωγός με το 50 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς με ετήσια ανάπτυξη 4-6 τοις εκατό μειώνει την αύξηση της παραγωγής του στο 2-3 τοις εκατό, είναι σαφές ότι θα έχετε μια πιο σφιχτή αγορά και διαρθρωτικά υψηλότερες τιμές στο μέλλον», είπε. Gorjan Nikolik, ανώτερος παγκόσμιος ειδικός στα θαλασσινά στη Rabobank.

Οι φορολογικές προτάσεις έρχονται καθώς οι τιμές του σολομού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν από τα κορυφαία ρεκόρ τον περασμένο Μάιο. Στη συνέχεια ωθήθηκαν υψηλότερα από τις απότομα υψηλότερες τιμές των ζωοτροφών και τα προβλήματα παραγωγής που προκλήθηκαν από την άνθηση των φυκιών στη Χιλή, καθώς και από την κακή υγεία των ψαριών στη Σκωτία που συνδέεται με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο Vindheim είπε ότι οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της νορβηγικής βιομηχανίας πετρελαίου, η οποία φορολογείται με 78 τοις εκατό, και της βιομηχανίας σολομού ήταν άδικη.

«Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανήκει στο κράτος», είπε, ενώ η βιομηχανία ιχθυοκαλλιέργειας «είναι ιδιωτική». Πρόσθεσε ότι οι παράκτιες κοινότητες της Νορβηγίας ήταν «σθεναρά κατά» του φόρου.

Πηγή: FT

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις