Παιχνίδια από εμπόρους με τις τιμές του κρητικού ελαιολάδου

Μια αξιοπρόσεκτη κάμψη των τιμών σε μια καλή χρονιά για το κρητικό ελαιόλαδο, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς που έχουν ακόμα αδιάθετες ποσότητες.

Ο αντιπρόεδρος της ένωσης παραγωγών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης έδωσε μια εικόνα της τρέχουσας κατάστασης στο Ράδιο Λασίθι τονίζοντας ιδιαίτερα πως η πτώση των τιμών που παρατηρείται είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και η κατάσταση είναι βέβαιο πως θα αντιστραφεί.

Όπως είπε στην Κρήτη αυτή τη στιγμή πρακτικά έχει τελειώσει η ελαιοσυγκομιδή με ένα ποσοστό 15% να απομένει κυρίως στην περιοχή της Μεσαράς, αλλά πολύ μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου να περιμένουν στις αποθήκες των συνεταιρισμών.

Απ' την άλλη πλευρά είναι φανερό πως σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλη ζήτηση ελαιολάδου και τελικά με δεδομένο πως η Ισπανία και η Ιταλία εξαιτίας της πολύ κακής χρονιάς για αυτούς δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, οι αγορές δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στραφούν στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Αυτή την περίοδο αναφέρει ο κ. Χιλετζάκης, ιδιαίτερα οι μεγάλοι Ιταλοί έμποροι ελαιολάδου προσπαθούν με διάφορους τρόπους να ρίξουν τις τιμές του ελαιολάδου στην Κρήτη και για αυτό έχουν σταματήσει πολλές δημοπρασίες στο νησί. Παρόμοια κατάσταση δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τόνισε ο κ. Χιλετζάκης όμως φέτος οι ελλείψεις σε όλη την Ευρώπη δείχνουν πως το επόμενο διάστημα οι έμποροι θα στραφούν ξανά στο ελληνικό ελαιόλαδο για να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Έτσι ο ίδιος συνέστησε υπομονή σε παραγωγούς και συνεταιρισμούς ώστε τις επόμενες εβδομάδες οι τιμές που θα καταλήγουν στους παραγωγούς να ξεπεράσουν και πάλι τα 5 ευρώ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις