ΗΠΑ: 11 Πολιτείες ετοιμάζουν νομοσχέδια για «δικαίωμα επισκευής» στο γεωργικό εξοπλισμό

Νομοσχέδια που θα επιτρέπουν στους αγρότες να επισκευάζουν μόνοι τους τα τρακτέρ τους ετοιμάζουν 11 Πολιτείες των ΗΠΑ. Μέσω αυτών θα «αναγκάζουν» τους κατασκευαστές να παρέχουν τα εργαλεία, το λογισμικό, τα εξαρτήματα αλλά και τα εγχειρίδια που χρειάζονται οι αγρότες για να κάνουν τις επισκευές, αποφεύγοντας έτσι το υψηλό κόστος των επισκευών αλλά και καθυστερήσεις που θέτουν τις καλλιέργειες σε κίνδυνο.

Από την πλευρά τους οι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της τρέχουσας πρακτικής με αυτόν τον τύπο νομοθεσίας θα ανάγκαζε τις εταιρείες να αποκαλύψουν εμπορικά μυστικά. Λένε επίσης ότι θα διευκόλυνε τους αγρότες να ασχολούνται με το λογισμικό και να αυξάνουν παράνομα την ιπποδύναμη και να παρακάμπτουν τον ελεγκτή εκπομπών – καυσαερίων, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των χειριστών και το περιβάλλον.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου αναγνώρισαν ότι η νομοθεσία θα μπορούσε να διευκολύνει τους χειριστές να τροποποιήσουν τους ελέγχους ιπποδύναμης και εκπομπών ρύπων, αλλά υποστήριξαν ότι οι αγρότες είναι ήδη σε θέση να χειραγωγήσουν τα μηχανήματά τους και κάτι τέτοιο θα παρέμενε παράνομο.

Αγρότες των Ηνωμένων Πολιτειών διαμαρτύρονται επειδή οι κατασκευαστές δεν τους επιτρέπουν να προβούν σε ορισμένες επιδιορθώσεις από μόνοι τους, έχοντας ως αποτέλεσμα εκτός από το μεγάλο κόστος επισκευών, να καθυστερούν και οι εργασίες τους στις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να χάνουν έσοδα για κάθε μέρα που το τρακτέρ τους είναι ακινητοποιημένο.  

Το 2011, το Κογκρέσο προσπάθησε να ψηφίσει νόμο για το δικαίωμα επισκευής για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και ανεξάρτητους σέρβις. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πέρασε, αλλά λίγα χρόνια αργότερα, όμιλοι της αυτοκινητοβιομηχανίας συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο κατανόησης για να δώσουν στους ιδιοκτήτες και στους ανεξάρτητους μηχανικούς —όχι μόνο εξουσιοδοτημένες αντιπροσωπείες— πρόσβαση σε εργαλεία και πληροφορίες για την επίλυση προβλημάτων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις