Ολλανδοί αγρότες, ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Χάγη
Ολλανδοί αγρότες, ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Χάγη

Περισσότεροι από 10.000 Ολλανδοί αγρότες διαδήλωσαν στη Χάγη το Σάββατο ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για περιορισμό των εκπομπών αζώτου.

Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν ενόψει των επαρχιακών εκλογών της 15ης Μαρτίου, οι οποίες θα επιλέξουν έμμεσα μέλη της άνω βουλής του εθνικού κοινοβουλίου και θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο σε προτάσεις για μείωση της νιτρορύπανσης.

Οι αγρότες ισχυρίζονται ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα αζώτου»

Η αστυνομία είπε ότι σταμάτησε άγνωστο αριθμό τρακτέρ που κατευθύνονταν προς τη διαδήλωση των αγροτών. Η πόλη απαγόρευσε τη συμμετοχή όλων εκτός από δύο «συμβολικά» τρακτέρ, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

Οι διαδηλωτές έφεραν πανό που έγραφαν «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα» και «Δεν υπάρχει «πρόβλημα» με το άζωτο» κατά τη διάρκεια της ειρηνικής διαδήλωσης που διοργάνωσε η ομάδα Farmer' Defense Force.

Πολλοί κυμάτισαν επίσης ανάποδες ολλανδικές σημαίες, που έχουν γίνει συνώνυμες με τις διαμαρτυρίες των αγροτών, και μπαλόνια με το λογότυπο του ακροδεξιού κόμματος Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FVD).

Ο σχετικά μεγάλος αριθμός ζώων και η έντονη χρήση λιπασμάτων έχουν οδηγήσει σε επίπεδα οξειδίων του αζώτου στο έδαφος και το νερό στην Ολλανδία και το Βέλγιο, υψηλότερα από αυτά που επιτρέπουν οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων, κυρίως νιτρικών, κατά 50% σε εθνικό επίπεδο έως το 2030. Οι υπουργοί αποκαλούν την πρόταση «αναπόφευκτη μετάβαση» που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, του εδάφους και των υδάτων και προειδοποίησαν ότι θα σημαίνει «όχι όλα οι αγρότες μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους».

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές για το κλίμα πραγματοποίησαν ταυτόχρονη διαδήλωση λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Χιλιάδες περιβαλλοντολόγοι απέκλεισαν μια μεγάλη λεωφόρο σε μια μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία ενάντια στους φορολογικούς κανόνες που λένε ότι ενθαρρύνουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει μια ομάδα περίπου 100 ακτιβιστών, συμπεριλαμβανομένων πολλών που απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο.

Οι περιβαλλοντολόγοι, με επικεφαλής την ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Extinction Rebellion, σκαρφάλωσαν σε έναν τοίχο δίπλα στον δρόμο που είχαν κλείσει για να κρεμάσουν ένα πανό που έγραφε «Σταματήστε τις επιδοτήσεις ορυκτών».

Οι διαδηλωτές απαιτούν να σταματήσουν οι φορολογικές απαλλαγές για τα διυλιστήρια πετρελαίου και τα εργοστάσια άνθρακα, που θεσπίστηκαν για να αποφευχθεί η διπλή φορολογία, καθώς και οι απαλλαγές για τις αεροπορικές και ναυτιλιακές βιομηχανίες που συμφωνήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ.

Οι δίδυμες διαδηλώσεις ώθησαν τις αρχές να τοποθετήσουν φορτηγά του στρατού κοντά σε κάποια σταυροδρόμια για να αποκλείσουν τους δρόμους εάν τρακτέρ ή άλλα οχήματα διαμαρτυρίας προσπαθούσαν να οδηγήσουν στο κέντρο της πόλης.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις