Το σιτάρι πέφτει για τρίτη συνεδρία λόγω της πίεσης προσφοράς στη Μαύρη Θάλασσα
Το σιτάρι πέφτει για τρίτη συνεδρία λόγω της πίεσης προσφοράς στη Μαύρη Θάλασσα

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έφτασαν σε χαμηλό μίας εβδομάδας την Τετάρτη, επιβαρύνθηκαν από την επέκταση της εξαγωγικής συμφωνίας στη Μαύρη Θάλασσα και τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών στις χειμερινές περιοχές καλλιέργειας των ΗΠΑ.

Η σόγια υποχώρησε ενώ το καλαμπόκι παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) έχασε 0,7% στα 6,78-3/4 δολάρια το μπουσέλ, στις 03:55 GMT. Η αγορά έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 13 Μαρτίου στα 6,74 $ το μπουσέλ νωρίτερα στη συνεδρίαση.

Η σόγια υποχώρησε 0,2% στα 14,63-3/4 δολάρια το μπουσέλ και το καλαμπόκι ήταν αμετάβλητο στα 6,30 δολάρια το μπουσέλ.

«Η αγορά είναι λίγο ανακουφισμένη μετά την επέκταση της εξαγωγικής συμφωνίας στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Phin Ziebell, οικονομολόγος αγροτικών επιχειρήσεων στην National Australia Bank. «Ο καιρός για το σιτάρι είναι πιο ευχάριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η συμφωνία, που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ανανεώθηκε το Σάββατο για 60 ημέρες - το ήμισυ της προβλεπόμενης περιόδου - αφού η Μόσχα είπε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω παράταση πέρα ​​από τις 18 Μαΐου θα εξαρτηθεί από την άρση ορισμένων δυτικών κυρώσεων.

Οι τιμές του ρωσικού σιταριού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών προμηθειών από τη Ρωσία και των χαμηλότερων τιμών από τους μεγάλους ανταγωνιστές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ανέφεραν αναλυτές.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε μια εβδομαδιαία έκθεση καλλιεργειών τη Δευτέρα βαθμολόγησε το 19% του χειμερινού σιταριού στο κορυφαίο παραγωγό Κάνσας σε καλή έως άριστη κατάσταση, από 17% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, οι αγορές σιτηρών παρακολουθούν επίσης τις προοπτικές συγκομιδής σε άλλες βασικές χώρες εξαγωγής και κατανάλωσης.

Η συγκομιδή σιτηρών της Ουκρανίας το 2023 είναι πιθανό να μειωθεί στους 44,3 εκατομμύρια τόνους από 53,1 εκατομμύρια τόνους το 2022, καθώς σπέρνονται λιγότερα στρέμματα λόγω της εισβολής της Ρωσίας, σύμφωνα με πρόβλεψη του ουκρανικού υπουργείου Γεωργίας τη Δευτέρα.

Στην Ινδία, οι μη εποχικές βροχές και οι χαλαζοπτώσεις έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες που ωριμάζουν, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού στις εύφορες βόρειες, κεντρικές και δυτικές πεδιάδες της χώρας, εκθέτοντας χιλιάδες αγρότες σε απώλειες και αυξάνοντας τον κίνδυνο περαιτέρω πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων.

Καταρρακτώδεις βροχές την Κυριακή και τη Δευτέρα έπληξαν τις πολιτείες Punjab, Haryana, τμήματα του Uttar Pradesh και της Madhya Pradesh, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής σιταριού στην Ινδία, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο μετά την Κίνα, ισοπεδώνοντας τις καλλιέργειες και πλημμυρίζοντας αγροκτήματα.

Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων ήταν καθαροί πωλητές προθεσμιακών συμβολαίων καλαμποκιού, σόγιας, σιταριού, σόγιαλευ και σογιέλαιου CBOT την Τρίτη, δήλωσαν οι έμποροι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις