Κεφαλονιά: Ερημώνει από κτηνοτρόφους
Κεφαλονιά: Ερημώνει από κτηνοτρόφους

Το αυξημένο κόστος παραγωγής έχει αναγκάσει πολλούς νέους του νησιού της Κεφαλονιάς να εγκαταλείψουν τον κτηνοτροφικό κλάδο όπως ανέφερε στο Agrocapital ο Γιώργος Τζωρτζάτος, από τα Διλινάτα Κεφαλονιάς.

Η οικογένειά του έχει ένα από τα παλαιότερα τυροκομεία στο νησί, ηλικίας άνω των 200 ετών, οπότε η γνώμη του είναι βαρύνουσας σημασίας και όπως τόνισε «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το κρέας αλλά και το γάλα που εισάγεται είναι πιο φθηνό από αυτό που παράγεται εδώ». Ο ίδιος παράγει περί τα 1.000 κιλά λευκό τυρί την ημέρα με την ετήσια παραγωγή να φτάνει τους 150 τόνους.

Το ηλεκτρικό ρεύμα που έχει φτάσει σε τιμές ρεκόρ για τους επαγγελματίες αλλά και η τιμή των ζωοτροφών όπως το καλαμπόκι έχουν δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η κλιματική αλλαγή, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάτο «έχει ως αποτέλεσμα να “χαθεί” η άνοιξη και οι κτηνοτρόφοι να μη μπορούν να βοσκήσουν τα ζώα τους και να τα ταΐζουν συνολικά 8 μήνες, αντί για πέντε που ήταν στο παρελθόν».

Όλα αυτά, έχουν αναγκάσει πολλούς νέους που έχουν παραμείνει στον κλάδο να μειώνουν το ζωικό τους κεφάλαιο, μη μπορώντας να ανταποκριθούν στα τεράστια έξοδα, ενώ κάποιοι άλλοι στρέφονται σε άλλα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κράτος θα πρέπει να λάβει άμεσα δράση για να σταματήσει την «αιμορραγία» σε αυτό τον τόσο σημαντικό κλάδο. «Οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επιδοτούνται βάσει με αυτό που παράγουν. Θα πρέπει να δοθούν ενισχύσεις στο γάλα 10-20 λεπτά το κιλό και περί τα 50 λεπτά για το κρέας, βάσει τιμολογίου, για να παραμείνουν οι επαγγελματίες στον κλάδο και να διατηρήσει τη δυναμική του».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις