Οι ΗΠΑ χάνουν μερίδιο αγοράς σε σιτάρι, σόγια
Οι ΗΠΑ χάνουν μερίδιο αγοράς σε σιτάρι, σόγια

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο κορυφαίος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο, συνεχίζουν να χάνουν μερίδιο εξαγωγικής αγοράς σε σιτάρι και σόγια, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Οικονομικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (ERS).

«Την τελευταία δεκαετία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά σιταριού καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Ουκρανία κέρδισαν μερίδια αγοράς», αναφέρει η έκθεση. «Ομοίως, η Βραζιλία και η Αργεντινή συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση για τις εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ».

Η ERS σημείωσε ότι ενώ η εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών σε εμπορικές συμφωνίες, ιδιαίτερα με τις αναδυόμενες αγορές, συμβάλλει στην εξαγωγική τους ανταγωνιστικότητα, δεν συνήψε καμία νέα συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) από το 2012 έως το 2020, περιορίζοντας δυνητικά τις ευκαιρίες εξαγωγής σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές . Εν τω μεταξύ, οι ανταγωνιστές εξαγωγών υπέγραψαν πολλές ΣΕΣ κατά την ίδια περίοδο.

Μεταξύ των ευρημάτων της μελέτης:

  •     Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ο παγκόσμιος ηγέτης στις εξαγωγές καλαμποκιού, αν και ο ανταγωνισμός από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουκρανία έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία. Οι εξαγωγές καλαμποκιού των ΗΠΑ εκτιμήθηκαν σε πάνω από 9,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
  •     Η σόγια συνεχίζει να είναι το πιο πολύτιμο προϊόν που εξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αξίας 25,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και 27,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Αν και το εμπόριο σόγιας στις ΗΠΑ έχει ανοδική τάση από το 2000, αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Η Κίνα παραμένει η μεγαλύτερη αγορά για τη σόγια των ΗΠΑ, με εξαγωγές άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περίοδο 2016-20. Η ERS σημείωσε ότι «μια πιθανή απειλή για τις εξαγωγές σόγιας των ΗΠΑ είναι η μεγάλη εξάρτηση από την Κίνα για αγορά».
  •     Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ένας από τους έξι μεγάλους παγκόσμιους εξαγωγείς σιταριού, το μερίδιο αγοράς τους έχει μειωθεί από το 2000. Το 2021, οι αμερικανικές εξαγωγές σιταριού αποτιμήθηκαν στα 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι κύριοι προορισμοί εξαγωγής σιταριού των ΗΠΑ έχουν αλλάξει από το 2000, με τις εξαγωγές προς την Αίγυπτο να μειώνονται και τις αποστολές προς το Μεξικό και τις Φιλιππίνες να αυξάνονται. Η έκθεση ανέφερε ότι η ξηρασία και η προτίμηση των παραγωγών για καλλιέργειες υψηλότερης αξίας, όπως το καλαμπόκι και η σόγια, ενδέχεται να μειώσουν την παραγωγή και τις εξαγωγές σιταριού στις ΗΠΑ τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις