«Φάτε λιγότερο κρέας, χρειαζόμαστε χώρο για βιοκαύσιμα»

Σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη σχετικά με τα βιοκαύσιμα που παράγονται από καλλιέργειες όπως η ελαιοκράμβη και το σιτάρι, ο μεγαλύτερος παραγωγός βιοκαυσίμων της Γερμανίας υποστηρίζει ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος θα ήταν ένας πολύ καλύτερος τρόπος για να απελευθερωθεί γεωργικός χώρος για την παραγωγή τροφίμων, αντί για τη σταδιακή κατάργηση των βιοκαυσίμων που βασίζονται σε καλλιέργειες.

Σύμφωνα με το Euractiv «Πρέπει να τρώμε λιγότερο κρέας» δήλωσε το Σάββατο στην Taz ο Claus Sauter, διευθύνων σύμβουλος της Verbio, του μεγαλύτερου παραγωγού βιοκαυσίμων της Γερμανίας. «Τότε, ακόμη και σε κρίσεις, θα έχουμε αρκετά σιτηρά και αρκετή καλλιεργήσιμη γη για άμεση παραγωγή τροφίμων και για παραγωγή βιοενέργειας», είπε.

«Χρειάζονται έως και δέκα κιλά σιτηρών ως ζωοτροφές για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος», δήλωσε ο Sauter. «Η παραγωγή κρέατος είναι ενεργειακή καταστροφή».

Από το πάνω από το 50% των σιτηρών που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, μόνο το 10% χρησιμοποιείται για ενέργεια, όπως τα βιοκαύσιμα, πρόσθεσε.

Τα βιοκαύσιμα με βάση τις καλλιέργειες, όπως η βιοαιθανόλη και το βιοντίζελ, πρόκειται να καταργηθούν σταδιακά στη Γερμανία έως το 2030, σύμφωνα με σχέδιο που εκπονήθηκε από τους υπουργούς των Πρασίνων, την υπουργό Περιβάλλοντος Steffi Lemke και τον υπουργό Γεωργίας Cem Özdemir.

Αντ' αυτού, η γεωργική παραγωγή θα πρέπει να «επικεντρωθεί στα τρόφιμα», δήλωσε η Lemke τον Ιανουάριο.

Το σχέδιο έχει, ωστόσο, συναντήσει αντίσταση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, με το υπουργείο Μεταφορών, υπό τον φιλελεύθερο υπουργό Volker Wissing (FDP/Renew Europe), να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι επιλογές για τη μείωση των εκπομπών στον τομέα των μεταφορών. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ενδοκυβερνητική συμφωνία.

Η αρχική πρόταση της Lemke ήρθε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που είχε οδηγήσει σε δραστική αύξηση των τιμών των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές.

«Κατά τη γνώμη μας, ο λόγος που δόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Περιβάλλοντος είναι παρωχημένος: οι τιμές του σιταριού και των ελαιούχων σπόρων έχουν μειωθεί δραματικά και στις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία υπάρχει υπερπληθώρα σιταριού», δήλωσε στη EURACTIV τον Φεβρουάριο ο Dieter Bockey από τη γερμανική ένωση για την προώθηση των ελαιούχων και πρωτεϊνούχων φυτών (UFOP).

Όμως, ενώ οι περιβαλλοντολόγοι συμφωνούν ότι η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί, πιστεύουν ότι χρειάζεται επιπλέον χώρος για την επαναφύτευση των δασών και των τυρφώνων, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του άνθρακα που αποθηκεύεται με φυσικό τρόπο και να συμβάλει στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.

«Αν πρέπει να καλλιεργήσουμε λιγότερα σιτηρά για την παραγωγή κρέατος, τότε θα πρέπει μάλλον να αφήσουμε τα δάση να αναπτυχθούν ξανά στην κενή γη αντί να φυτέψουμε εκεί καλλιέργειες αγροτικών καυσίμων», δήλωσε στην Taz ο Martin Hofstetter, γεωργικός μηχανικός της Greenpeace.

Οι Γερμανοί καταναλωτές τρώνε όλο και λιγότερο κρέας, καθώς το 2022, έτρωγαν τέσσερα κιλά λιγότερο κρέας ανά άτομο ετησίως λιγότερο από ό,τι το 2021 και οκτώ κιλά λιγότερο από ό,τι το 2017, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Πληροφοριών για τη Γεωργία (BZL).

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις