Σλοβενία: Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τη μείωση των φυτοφαρμάκων

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ξεκίνησε μια προσπάθεια να μετριάσει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση της χρήσης των πιο επικίνδυνων χημικών και φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Τροφίμων της Σλοβενίας φιλοξένησε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επικεφαλής την αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Claire Bury.

Σύμφωνα με το Euractiv, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο μερών επικεντρώθηκαν στα σχέδια της Επιτροπής για τα φυτοφάρμακα, ενώ η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης προστατευόμενες περιοχές Natura 2000, περιοχές προστασίας των υδάτων και περιοχές εντατικής γεωργίας.

Αξιωματούχοι του υπουργείου παρουσίασαν την κατάσταση στη Σλοβενία και «πραγματικά παραδείγματα στον τομέα για να δουν και να κατανοήσουν πώς η Σλοβενία εκπληρώνει ήδη πολυάριθμες απαιτήσεις και πώς το σχέδιο κανονισμού θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στη γεωργία, την αγροτική ανάπτυξη και την ασφάλεια των τροφίμων», ανέφερε το υπουργείο – ζητήματα για τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο, πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβενίας, είχαν προειδοποιήσει κατά τη σύνταξη της πρότασης.

Το πιο προβληματικό για τη Σλοβενία θα ήταν η πλήρης απαγόρευση όλων των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επηρέαζε το 40% του συνόλου των αξιοποιήσιμων γεωργικών εκτάσεων σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv. Οι εκπρόσωποι της Σλοβενίας έχουν θέσει το ζήτημα αυτό σε τρεις διμερείς συναντήσεις με την Επιτροπή μέχρι στιγμής.

Η συνάντηση έγινε μετά την τεράστια διαμαρτυρία των αγροτών κατά των περιβαλλοντικών περιορισμών στα τέλη Μαρτίου. Αφού πραγματοποίησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση, δήλωσαν ότι ήταν σαφές ότι η εκτελεστική εξουσία δεν κατανοούσε τις ανάγκες τους και ως εκ τούτου, μια νέα διαμαρτυρία έχει προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα.

 

Ο προτεινόμενος κανονισμός της Επιτροπής για τα φυτοφάρμακα είναι μόνο ένα από τα σημεία διαφωνίας για τους αγρότες της Σλοβενίας, οι οποίοι θέλουν επίσης αυστηρότερα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας και του λύκου και του μεγέθους των περιοχών Natura 2000.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις