Η ΕΕ καταλήγει σε συμφωνία για τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, οι αγορές αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες
Η ΕΕ καταλήγει σε συμφωνία για τις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας, οι αγορές αναμένουν περισσότερες λεπτομέρειες

Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πέντε από τα μέλη του μπλοκ για την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις παγκόσμιες αγορές γεωργίας, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά αναμένουν περαιτέρω εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ανέφεραν πηγές στην S&P Global Commodity Insights.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε μια συμφωνία στα τέλη της 28ης Απριλίου με πέντε χώρες της ΕΕ, μετά από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων για τις ουκρανικές εισαγωγές.

Η εξέλιξη έρχεται εν μέσω ορισμένων μελών της ΕΕ που ανακοίνωσαν περιορισμούς στην εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα ουκρανικά σιτηρά -- τα οποία ήταν σημαντικά φθηνότερα από αυτά που παρήχθησαν στην ΕΕ -- κατέληξαν να μείνουν στην Κεντρική Ευρώπη κυρίως λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς στις παραδοσιακές αγορές της Αφρικής, ανέφεραν εμπορικές πηγές.

«Τα γειτονικά κράτη μέλη θα αποσύρουν τα μονομερή μέτρα τους», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία, προσθέτοντας: «Έχουμε μια λύση που αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τόσο των αγροτών στα γειτονικά κράτη μέλη όσο και της Ουκρανίας».

Οι πέντε χώρες θα λάβουν πακέτο 100 εκατομμυρίων ευρώ (110,1 εκατομμυρίων δολαρίων) από τα κονδύλια της ΕΕ για να αποζημιώσουν τους αγρότες, σύμφωνα με τη συμφωνία. Η Επιτροπή θα επιβάλει προσωρινούς περιορισμούς σε μια περιορισμένη γκάμα προϊόντων σύμφωνα με τη συμφωνία, παραδεχόμενος ότι η υπερβολική προσφορά στις χώρες προκάλεσε δυσκολίες στους ντόπιους αγρότες.

Σιτάρι, καλαμπόκι, ελαιούχοι σπόροι και ηλιόσποροι θα περάσουν μόνο από αυτές τις χώρες καθ' οδόν προς άλλους προορισμούς, είπε ο Ντομπρόβσκις.

Η επιτροπή θα διερευνήσει επίσης εάν οι περιορισμοί θα πρέπει να επεκταθούν σε άλλα προϊόντα όπως τα αυγά και το κρέας.

Η συμφωνία θα καλύψει τέσσερα κράτη της ΕΕ, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία, οι οποίες είχαν απαγορεύσει ή περιορίσει τις εισαγωγές από την Ουκρανία λόγω της υπερφόρτωσης και των χαμηλότερων τοπικών τιμών λόγω των εισροών, πρόσθεσε.

Η συμφωνία θα καλύψει επίσης τη Ρουμανία, η οποία δεν περιόρισε την προσφορά, αλλά παραπονέθηκε για χαμηλότερες τιμές και υπερβολή, είπε.

Είναι πολύ νωρίς, καθώς η συμφωνία θα εφαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες και οι συγκεκριμένες επιπτώσεις της συμφωνίας θα γίνουν αντιληπτές, δήλωσε ένας έμπορος με μια πολυεθνική εταιρεία εμπορίας σιτηρών.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ορισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας αποκλείστηκαν και η ΕΕ απέσυρε τους δασμούς και τις ποσοστώσεις εισαγωγής σε τρόφιμα από την Ουκρανία για να τη βοηθήσει.

Η απροσδόκητη επιτυχία της συμφωνίας σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας με τη Ρωσία και την Τουρκία, μέχρι τώρα, για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας μείωσε επίσης τη ζήτηση για χερσαίες διαδρομές που είχε δημιουργήσει η ΕΕ.

Η ΕΕ εισήγαγε 9,1 εκατομμύρια τόνους σίτου την περίοδο εμπορίας 2022-2023 (Ιούλιος-Ιούνιος) στις 22 Απριλίου, σημειώνοντας αύξηση 164% σε ετήσια βάση. Από τον συνολικό όγκο εισαγωγών, η Ουκρανία παρείχε 4,7 εκατομμύρια τόνους, από 349.708 τόνους το προηγούμενο έτος.

Για το καλαμπόκι, η ΕΕ αγόρασε 22,6 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού το ΜΕΝ 2022-2023 στις 22 Απριλίου, σημειώνοντας αύξηση 72% σε ετήσια βάση. Από τη συνολική ποσότητα, η Ουκρανία αντιπροσώπευε 12,5 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με 7 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη σεζόν.

Ωστόσο, το εμπόριο με την ΕΕ έχει καταστεί κρίσιμο για την Ουκρανία, καθώς η Ρωσία είπε ότι η συμφωνία ενδέχεται να μην είναι βιώσιμη μετά τις 18 Μαΐου.

«Με την αναταραχή της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, τα δρομολόγια της ΕΕ είναι σημαντικά για την Ουκρανία για την αποστολή των προμηθειών της», δήλωσε ένας άλλος έμπορος με έδρα το Λονδίνο.

Η Platts, μέρος της S&P Global Commodity Insights, εκτίμησε το 11,5% πρωτεϊνικό σιτάρι από την Ουκρανία στα 260 $/mt FOB στις 28 Απριλίου, αμετάβλητο κάθε μέρα. Η Platts εκτίμησε το καλαμπόκι της Ουκρανίας αμετάβλητο στα 224 $/mt FOB στις 28 Απριλίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις