Ευρωπαϊκό «οk» στις αποζημιώσεις €1,47 δισ. προς Ολλανδούς αγρότες
Ευρωπαϊκό «οk» στις αποζημιώσεις €1,47 δισ. προς Ολλανδούς αγρότες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της ολλανδικής κυβέρνησης να αποζημιώσει αγρότες στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειωθούν οι εκπομπές αζώτου υπέρ των πολιτικών προστασίας της φύσης.

Η ολλανδική κυβέρνηση έχει δεσμεύσει συνολικά 1,47 δισ. ευρώ για να απαλλοτριώσει εκατοντάδες αγροκτήματα κοντά σε καταφύγια και να αντισταθμίσει τις απώλειες των αγροτών που αποφασίζουν να τερματίσουν τις εκμεταλλεύσεις τους. Το σχέδιο έχει στόχο να κατευνάσει την οργή των Ολλανδών αγροτών που απορρέει από τον στόχο να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές αζώτου έως το 2030.

Για μήνες η Ολλανδία κατακλύζεται από αγροτικές κινητοποιήσεις, αφού τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση παρουσίασε έναν στόχο μείωσης του αζώτου με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων στον κόσμο, με εκτιμώμενες εξαγωγές 122,3 δισ. ευρώ το 2022, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Wageningen. Τα βοοειδή και τα λιπάσματα είναι βασικές πηγές εκπομπών αζώτου.

Απαιτούνται αυστηρά μέτρα για την προστασία της φύσης, δήλωσε πρόσφατα στο Bloomberg η υπουργός για τη Φύση και τις Πολιτικές Αζώτου Christianne van der Wal-Zeggelink. «Η ολλανδική φύση είναι σε πολύ κακή κατάσταση», είπε.

Πηγή: euro2day

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις