Σκουλήκια σε σκουμπρί Ισπανίας που εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF
Σκουλήκια σε σκουμπρί Ισπανίας που εισάγεται στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

Η Ευρωπαϊκή Πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ενημερώθηκε από την Κροατία για την παρουσία βακτηρίων σε σκουμπρί που διανέμεται σε 8 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μετά από καταγγελία καταναλωτή και έλεγχο των αρχών εντοπίστηκε το παράσιτο Anisakis spp. σε φρέσκο σκουμπρί προέλευσης Ισπανίας, που εξάγεται στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Κροατία την Ιταλία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία.

 Το Anisakis είναι ένα γένος παρασιτικών νηματωδών που προσβάλουν ψάρια και θαλάσσια θηλαστικά. Είναι μολυσματικά στον άνθρωπο και προκαλούν ανισακίαση. Τα σκουλήκια Anisakis αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία μέσω της εντερικής μόλυνσης με σκουλήκια από την κατανάλωση υποεπεξεργασμένων ψαριών και μέσω αλλεργικών αντιδράσεων σε χημικές ουσίες που αφήνουν τα σκουλήκια στη σάρκα των ψαριών. Τα άτομα που παράγουν ανοσοσφαιρίνη Ε ως απόκριση σε αυτό το παράσιτο μπορεί στη συνέχεια να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, μετά την κατανάλωση ψαριών μολυσμένων με Anisakis .

Οι περιοχές με τον υψηλότερο επιπολασμό ανισακίασης είναι η Σκανδιναβία (από συκώτια μπακαλιάρου ), η Ιαπωνία (μετά την κατανάλωση σασίμι ), η Ολλανδία (από μολυσμένες ρέγγες που έχουν υποστεί ζύμωση ( maatjes)), Ισπανία (από την κατανάλωση γαύρου και άλλων ψαριών μαριναρισμένων σε escabeche ) και κατά μήκος της ακτής του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής (από την κατανάλωση ceviche).

Η Αρχή της Σλοβενίας προειδοποίησε το κοινό για την ανάκληση καθώς το προϊόν διανεμήθηκε και από ιχθυοπωλεία αλλά και από την αλυσίδα σουπερμάρκετ Mercator.

Πάντως η πύλη RASFF αναφέρει πως ο κίνδυνος για τους καταναλωτές δεν είναι σοβαρός.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις