Η Βρυξέλλες επεκτείνουν τους περιορισμούς στην εισαγωγή ουκρανικών δημητριακών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε τα μέτρα που ενέκρινε τον περασμένο Μάιο για τις εξαγωγές σιταριού, καλαμποκιού, ελαιοκράμβης, και ηλιόσπορου από την Ουκρανία, έχοντας ως στόχο την άμβλυνση των αντιδράσεων για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων από τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, και τη Σλοβακία. 

Η κατάργηση αυτών των μέτρων θα γίνει σταδιακά πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ σύμφωνα με απόφαση της Ε.Ε. θα μειωθούν από 17 σε έξι οι δασμολογικές υποχρεώσεις για τα παραπάνω τέσσερα προϊόντα. 

Τα εν λόγω μέτρα σημαίνουν ότι τα προϊόντα μπορούν να συνεχίζουν να κυκλοφορούν ή να διαμετακομίζονται μέσω αυτών των Κρατών-Μελών μέσω της διαδικασίας τελωνειακής διαμετακόμισης ή να εξαχθούν σε χώρα ή έδαφος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκτός από αυτά τα μέτρα οι Βρυξέλλες δρομολόγησαν ένα πακέτο 100 εκατομμυρίων ευρώ για οικονομική στήριξη των αγροτών στα πέντε Κράτη-Μέλη και άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση της διέλευση των εξαγόμενων ουκρανικών σιτηρών μέσω διαδρομών αλληλεγγύης προς άλλα Κράτη-Μέλη και τρίτες χώρες.
Ουκρανία και ζάχαρη

Από την πλευρά της η Ουκρανία έχει απαγορεύσει την εξαγωγή ζάχαρης έως τις 15 Σεπτεμβρίου για να αποφευχθούν ελλείψεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ελλείψεις ζάχαρης αναμένονται στην Ουγγαρία, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα της Ουκρανίας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 εισήχθησαν σχεδόν 85.000 τόνους ουκρανικής ζάχαρης, 26 φορές περισσότερο από το προηγούμενο έτος. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις