Εταιρίες πιστοποίησης βιολογικών ζητούν από αγρότες να υπογράψουν συμβάσεις 12ετούς διάρκειας (!)

Σοβαρές καταγγελίες φτάνουν το τελευταίο διάστημα στο Agrocapital, αναφορικά με τις πρακτικές εταιριών οι οποίες είναι αρμόδιες για την πιστοποίηση των βιολογικών καλλιεργειών προς τους αγρότες. Πιστοποίηση, η οποία είναι απαραίτητη για να πληρωθούν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ 2023-2027 οι καλλιεργητές, όπως είναι αυτή για τα οικολογικά σχήματα (eco schemes).

Συγκεκριμένα, εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο εκμεταλλεύονται την άγνοια των παραγωγών και τους παρουσιάζουν συμβάσεις, έτοιμες προς υπογραφή με τις οποίες τους δεσμεύουν για χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός παραγωγού που είχε επικοινωνία το Agrocapital, ο οποίος μας είπε ότι η εταιρία η οποία τον προσέγγισε του παρουσίασε σύμβαση η οποία είχε διάρκεια… 12 ετών (!),τον κρατούσε «δέσμιο» δηλαδή έως το 2035! 

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πως είναι δυνατόν όταν η νέα ΚΑΠ η οποία ξεκίνησε μόλις πριν από 6μιση μήνες και που έχει ορίζοντα έως το 2027, να υπάρχουν εταιρίες οι οποίες ζητούν από τους αγρότες να δεσμευτούν και μετά το πέρας της τρέχουσας ΚΑΠ. 

Μάλιστα, σε σύμβαση μιας εταιρία, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του Agrocapital, αναγράφεται ότι ο αγρότης θα πρέπει να την πληρώνει λάβει-δεν λάβει τις απαραίτητες ενισχύσεις. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που για λόγους ανωτέρας βίας οι αγρότες αργήσουν να πληρωθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τότε η εταιρία «νίπτει τας χείρας της» και ζητά στο ακέραιο τα χρήματα που τους οφείλει ο παραγωγός! 

Όπως μας ανέφερε παραγωγός, ο ίδιος για τις καλλιέργειες που θα δηλώσει βιολογικά για τα επόμενα 3-5 χρόνια, που είναι και η διάρκεια του προγράμματος βιολογικής γεωργίας, θα λάβει έως 3.900 ευρώ. Η εταιρία η οποία τον προσέγγισε για να συνάψουν σύμβαση και να του πιστοποιεί τα βιολογικά, του ζητούσε κάθε χρόνο 175 ευρώ +ΦΠΑ, δηλαδή το 25% των χρημάτων του, καθιστώντας την ουσιαστικά «συνέταιρο» του.

Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Το ΥΠΑΑΤ δεν θα έπρεπε να είναι αυτό που θα προστατεύει τον παραγωγό απέναντι από τέτοιες αθέμιτες πρακτικές; Μήπως οι εταιρίες γνωρίζουν κάτι περισσότερο από το ΥΠΑΑΤ και αυτός είναι ο λόγος ο οποίος έχουν φτιάξει συμβάσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τη διάρκεια της ΚΑΠ;  

Οι αγρότες οι οποίοι έχουν ήδη υπογράψει τις «αμαρτωλές» συμβάσεις 12ετούς διάρκειας , θα συνεχίζουν να πληρώνουν τις εταιρίες από την τσέπη τους, ανεξαρτήτως τι θα γίνει μετά το πέρας της τρέχουσας ΚΑΠ; 

Εμείς αυτό θα πούμε στους Έλληνες αγρότες είναι να διαβάζουν τα «μικρά γράμματα» των συμβάσεων, μιας και στις «λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος». 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις