Σιτάρι: Η κακοκαιρία έφερε απώλεια ποιότητας, παραγωγής και τιμής

Για απώλεια παραγωγής, ποιότητας και εν τέλει τιμών εξαιτίας των καταστροφών από την κακοκαιρία που έπληξε τον κάμπο της Λάρισας, κάνουν λόγο οι εκτιμήσεις.

Τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν πολλές βροχές στην περιοχή οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε πολλές καλλιέργειες, όπως τα ρεβίθια, τα σιτηρά αλλά και στον βίκο, όπου οι αγρότες δεν έχουν προλάβει να κόψουν και να συλλέξουν την παραγωγή τους. 

Όπως είπε αγρότης από τον κάμπο της Λάρισας που επικοινώνησε με το Agrocapital «Ο θεός πήρε την παραγωγή που του ανήκει, το κράτος παίρνει τη δικιά του και οι έμποροι τις τιμές».

Ίδια είναι η εικόνα στον κάμπο της Θήβας, όπου καταγράφηκαν ζημίες στα σιτηρά. Οι παραγωγοί από την πλευρά τους αναρωτιούνται πάντως γιατί οι τιμές που δίνουν οι έμποροι τις περιοχής δεν αντιστοιχούν με τις χρηματιστηριακές, αυτές που αναγράφονται στα Χρηματιστήρια της Φότζια ή της Γαλλίας.

Αντίστοιχα, στον κάμπο της Κοζάνης που χτυπήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες από την κακοκαιρία, οι αγρότες δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τα του καιρού αλλά και το πρόβλημα απώλειας καλλιεργούμενων εκτάσεων από την συνεχιζόμενη επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων. 

Μήπως το κράτος μας θα έπρεπε να ζητήσει για τους δασμούς κάποια αντισταθμιστικά για τους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι πλήττονται ολοένα και περισσότερο από το κόστος παραγωγής, τις καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές σιτηρών κυρίως από χώρες που δεν ανήκουν στη Ευρωπαϊκή Ένωση;

 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις