Τρόφιμα: Συνεχίζεται η πτώση στις παγκόσμιες τιμές λέει ο FAO

Συνεχίζεται η πτώση στις διεθνείς τιμές βασικών προϊόντων τον Ιούνιο, εξαιτίας της μείωσης που καταγράφηκε σε όλα τα βασικά σιτηρά και στα περισσότερα είδη φυτικών ελαίων

Σύμφωνα με το Δείκτη τιμών Τροφίμων του FAO, διαμορφώθηκε στις 122,3 μονάδες τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 1,4% σε σχέση με τον Μάιο και κατά 23,4% από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022.

Σε ό,τι αφορά τα σιτηρά, ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 2,1% σε μηνιαία βάση από τον Μάιο, ενώ οι διεθνείς τιμές χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 3,4% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των αυξημένων αποθεμάτων αραβοσίτου από τις συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής σε βασικές παραγωγικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 1,3%, καθώς ξεκίνησε η συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο, επηρεασμένη από τις άφθονες προμήθειες και τον χαμηλότερο εξαγωγικό φόρο στη Ρωσική Ομοσπονδία, μαζί με βελτιωμένες συνθήκες στις ΗΠΑ.  Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 1,2%.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Μάιο, καθώς οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου και του ηλιέλαιου υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στις τιμές της σόγιας και του κραμβέλαιαου, επηρεαζόμενες από τις καιρικές συνθήκες στις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας.

Μειωμένες κατά 0,8% είναι οι τιμές στα γαλακτομικά τον Ιούνιο, λόγω των χαμηλότερων διεθνών τιμών του τυριού, παρόλο που οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου αυξήθηκαν, λόγω της ενεργού ζήτησης για προμήθειες spot, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Κατά 3,2% μειώθηκε η τιμή στη ζάχαρη καταγράφοντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεατι στην καλή πρόοδο της συγκομιδής ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία και την υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Ο δείκτης του κρέατος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Ιούνιο, με τις τιμές του κρέατος πουλερικών να αυξάνονται λόγω της υψηλής ζήτησης εισαγωγών από την Ανατολική Ασία, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων προσφοράς που συνδέονται με τα εκτεταμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών. Οι διεθνείς τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, ενώ αυτές του βοείου και αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν λόγω της αυξημένης εξαγώγιμης διαθεσιμότητας από την Ωκεανία.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις