Φυτοφάρμακα: Καθυστερεί εκ νέου ο ευρωπαικός νόμος

Η ψηφοφορία επί του προτεινόμενου κανονισμού της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα στην επιτροπή γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, στενεύοντας παραπάνω τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους στην ΕΕ.

Η αμφιλεγόμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων (SUR), η οποία στοχεύει στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων στο μισό έως το 2030, βρίσκεται τώρα στα χέρια του κοινοβουλίου της ΕΕ και των υπουργών των κρατών μελών.

Όμως, από την πλευρά του Κοινοβουλίου, η διαδικασία αυτή καθυστερεί, καθώς η πρώτη ψηφοφορία στην επιτροπή για τον κανονισμό αναβλήθηκε.

Ενώ η επιτροπή γεωργίας (AGRI) είχε αρχικά οριστεί να ψηφίσει επί της πρότασης SUR κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη (19 Ιουλίου), η ψηφοφορία δεν αποτελεί τελικά μέρος της ημερήσιας διάταξη της συνεδρίασης.

Μιλώντας στη EURACTIV, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε ότι η ψηφοφορία αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, καθώς οι συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων συνεχίζονται και πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά πάνω στις πολυάριθμες συμβιβαστικές τροπολογίες.

Να σημειωθεί ότι η επιτροπή AGRI δεν είναι η εξ ολοκλήρου αρμόδια επιτροπή για τους νέους κανόνες για τα φυτοφάρμακα και μοιράζεται την αρμοδιότητα για μέρη του φακέλου με την επιτροπή περιβάλλοντος (ENVI), πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στο περαιτέρω χρονοδιάγραμμα του Κοινοβουλίου για τον φάκελο.

Όπως δήλωσε άλλη κοινοβουλευτική πηγή στη EURACTIV, η καθυστέρηση στην επιτροπή γεωργίας θα οδηγήσει πιθανότατα σε αναβολή της ψηφοφορίας και της επιτροπής ENVI.

Αναμένονται περαιτέρω καθυστερήσεις

Τελικά, αυτό θα σήμαινε ότι η ψηφοφορία στην ολομέλεια που απαιτείται για την τελική έγκριση της θέσης του Κοινοβουλίου και, ως εκ τούτου, η έναρξη των διοργανικών συνομιλιών με το Συμβούλιο Υπουργών θα καθυστερήσει.

Με τις εκλογές της ΕΕ να πλησιάζουν τον Ιούνιο του 2024, το πόσο γρήγορα μπορούν να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες σχετικά με το SUR αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του κανονισμού.

Εάν η πρόταση δεν εγκριθεί πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας, δεν είναι σαφές εάν μια νέα Επιτροπή και ένα νέο Κοινοβούλιο – πιθανότατα με ενισχυμένη δεξιά πτέρυγα – θα συνεχίσουν να προωθούν την εν λόγω νομοθεσία.

Από την πλευρά του Συμβουλίου, οι υπουργοί κατηγορήθηκαν για κωλυσιεργία από τους Πράσινους και τους ακτιβιστές όταν ζήτησαν τον περασμένο Δεκέμβριο μια πρόσθετη μελέτη επιπτώσεων σχετικά με τις επιπτώσεις της πρότασης στην παραγωγή τροφίμων.

Αφού η Επιτροπή δημοσίευσε τις ζητούμενες πρόσθετες πληροφορίες την περασμένη εβδομάδα – ισχυριζόμενη ότι οι περικοπές των φυτοφαρμάκων δεν θα μειώσουν την επισιτιστική ασφάλεια – οι ευρωβουλευτές των Πρασίνων τόνισαν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος να «μπλοκαριστεί περαιτέρω η πρόοδος της SUR».

Καθυστερήσεις του χρονοδιαγράμματος της εν λόγω πρότασεις υπήρξαν και κατά την αρχική παρουσίασή της από την Επιτροπή πέρυσι, η οποία είχε μεταφερθεί από τον Μάρτιο στον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις