Τι γίνεται στην Ελλάδα με τις τιμές σιτηρών

Στο ίδιο έργο θεατές παραμένουν για ακόμη μια φορά οι αγρότες καθώς όπως λένε στο Agrocapital, παρά τις αυξήσεις που καταγράφουν οι τιμές στα σιτηρά παγκοσμίως, οι εγχώριοι έμποροι δεν δίνουν τις τιμές που αναλογούν στο εμπόρευμά τους.

Εκτός φυσικά από κάποιες εταιρίες οι οποίες και κατά το παρελθόν είχαν σταθεί στο πλάι τους, όταν η τιμή των σιτηρών ήταν στα χαμηλά. Λαμπρό παράδειγμα η εταιρία ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε. η οποία την περίοδο που η τιμή του σιταριού είχε κατακρημνιστεί, παρέμεινε στο πλευρό των αγροτών πληρώνοντάς τους επιπλέον 2-3 λεπτά επιπλέον, από την τιμή που επικρατούσε τότε.

Ενδιαφέρον είχε και ο διαγωνισμός της ΕΑΣ Ορεστιάδας για τα σκληρά σιτάρια της φετινής σοδειάς. Η τιμή ανέβηκε στα 367 ευρώ ο τόνος με τους παραγωγούς να «βάζουν» στην τσέπη περί τα 34,5 λεπτά το κιλό. 

Όπως ανέφεραν αγρότες μιλώντας στο Agrocapital «παρακολουθούμε τι συμβαίνει σε Ιταλία, Γαλλία αλλά και σε Ρωσία και Ουκρανία καθώς και στις διεθνείς αγορές προκειμένου να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με τα σιτηρά που έχουμε στις αποθήκες μας». 

Τέλος, δύσκολη είναι η κατάσταση στο μαλακό σιτάρι. Όπως μας είπαν, οι τιμές που πληρώνονται ανέρχονται σε 20-23 λεπτά το κιλό, και με τα έξοδο να φτάνουν έως και 20 λεπτά, σε αυτούς να μη μένει τίποτα. «Ουσιαστικά μας το παίρνουν τσάμπα» ανέφεραν.


 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις