Όσο ο Πούτιν αποκλείει τις εξαγωγές σιτηρών θα ανεβαίνουν οι τιμές των τροφίμων

Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να εμποδίσει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σημαίνει ότι οι βρετανικές οικογένειες θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές των τροφίμων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, προειδοποίησε η εμπορική αρχή των σούπερ μάρκετ.

Ο πληθωρισμός μειώνεται τους τελευταίους μήνες, αλλά οι τιμές στις παγκόσμιες αγορές τροφίμων έχουν εκτοξευθεί το τελευταίο δεκαπενθήμερο καθώς η Ρωσία ρίχνει πυραύλους στα ουκρανικά λιμάνια που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών.

Οι προμήθειες ρυζιού βρίσκονται επίσης υπό πίεση αφού η Ινδία περιόρισε τις περισσότερες εξαγωγές. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι οι περιορισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντικές αυξήσεις στις παγκόσμιες τιμές και να προκαλέσουν αστάθεια των τιμών».

Η Helen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της British Retail Consortium (BRC), είπε ότι οι επιθέσεις του Κρεμλίνου στους χώρους αποθήκευσης σιτηρών και στα λιμάνια της Ουκρανίας κινδύνευαν να αυξήσουν τις τιμές ορισμένων ειδών στα σούπερ μάρκετ, όπως το ψωμί και τα δημητριακά πρωινού.

Είπε: «Η αποχώρηση της Ρωσίας από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και η επακόλουθη στόχευση των ουκρανικών εγκαταστάσεων σιτηρών, καθώς και οι περιορισμοί στις εξαγωγές ρυζιού από την Ινδία είναι σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα.

«Αναμένουμε ότι ορισμένες παγκόσμιες τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα αυξηθούν ξανά ως αποτέλεσμα, και οι τιμές των τροφίμων θα μειωθούν πιο αργά».

 

Οι τιμές του σιταριού στις παγκόσμιες αγορές έχουν εκτιναχθεί κατά 14% το τελευταίο δεκαπενθήμερο, ενώ ο αραβόσιτος αυξήθηκε κατά 12%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το πρόσφατο άλμα αντιστρέφει τις πτώσεις που καταγράφηκαν τον περασμένο χρόνο, το οποίο έφερε ανακούφιση σε οικογένειες που δοκιμάζονται σκληρά.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας εξαγωγής σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, η οποία εξασφάλιζε την ασφαλή διέλευση των αποστολών, θα ανέβαζε τις τιμές κατά 15%.

Ο πληθωρισμός στα καταστήματα είχε πέσει, σύμφωνα με το BRC.

Ο δείκτης τιμών καταστήματός της διαπίστωσε ότι το κόστος των τροφίμων τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 13,4% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πριν από ένα χρόνο, από 14,6% τον Ιούνιο. Αυτό αντιπροσωπεύει τον πιο αργό ρυθμό πληθωρισμού των τροφίμων μέχρι στιγμής φέτος.

Σύμφωνα με την BRC, η οποία αντιπροσωπεύει επίσης τους λιανοπωλητές, τα αγαθά εκτός των τροφίμων κοστίζουν 4,7% περισσότερο από ό,τι τον Ιούλιο του 2022, από τον πληθωρισμό 5,4% του Ιουνίου.

Η κ. Dickinson είπε: «Η πρώτη θέση στις περικοπές ήταν τα ρούχα και τα υποδήματα, όπου οι λιανοπωλητές μετρίασαν τον υγρό καιρό με μεγαλύτερες εκπτώσεις. 

«Αυτά τα στοιχεία προκαλούν αισιοδοξία, αλλά περαιτέρω ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας μπορεί να αυξήσουν το κόστος εισροών για τους λιανοπωλητές τους επόμενους μήνες».

Αυξάνει την πίεση που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας και ο Διοικητής της, Άντριου Μπέιλι, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αγωνίζονται για να ξεπεράσουν τον πληθωρισμό.

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής θα αυξήσει το επιτόκιό της στο νέο υψηλό 15ετίας στο 5,25% την Πέμπτη. Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,9% τον Ιούνιο, σχεδόν τέσσερις φορές τον στόχο της Τράπεζας για 2%.

Ο Sushil Wadhwani, μέλος του οικονομικού συμβουλευτικού συμβουλίου του Jeremy Hunt, προέτρεψε την Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της αυτήν την Πέμπτη.

Είπε: «Πιστεύω ότι παρόλο που ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επιβραδύνεται, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και οι μισθοί να παραμείνουν πολύ υψηλά. Επομένως, πιστεύω ότι θα πρέπει να αυξηθούν κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τον Αύγουστο και στη συνέχεια να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα δεδομένα».

Ο κ. Wadhwani υποστήριξε ότι ο εφησυχασμός της Τράπεζας είχε ήδη καταστήσει πιο δύσκολη την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Είπε: «Εάν καταλήξουν να κάνουν πολύ λίγα και ο πληθωρισμός γίνει ακόμη πιο ενσωματωμένος, το τελικό επιτόκιο θα καταλήξει να είναι υψηλότερο».

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των επιχειρήσεων, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αρχίζουν να μειώνονται, αν και από υψηλό επίπεδο.

Η έρευνα της Lloyds Bank σε εταιρείες διαπίστωσε ότι η μετοχή που προσδοκούν να αυξήσει τις τιμές τους αντιστάθμισε εκείνη που περίμενε μείωση κατά 57%. Αν και αυτό ήταν το μικρότερο ποσοστό από τον Αύγουστο του περασμένου έτους, ήταν ακόμα πολύ πάνω από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία, περίπου 35%.

Ωστόσο, ξεχωριστά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Institute of Directors (IoD) διαπίστωσαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη συνέχισε να υποφέρει τον Ιούλιο.

Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης του βιομηχανικού ομίλου διαμορφώθηκε στο -30 τον Ιούλιο, με οτιδήποτε κάτω από το μηδέν να δείχνει αρνητική ένδειξη. 

Μετά από μια μέτρηση -31 τον Ιούνιο, η οποία σύμφωνα με το IoD επιβεβαίωσε ότι η επιδείνωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης ήταν μια ουσιαστική αλλαγή και όχι μια μηνιαία πτώση.

Η Kitty Ussher, επικεφαλής οικονομολόγος στο IoD, δήλωσε: «Με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται πιο επίμονος από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και περισσότερες επιχειρήσεις να αρχίζουν να αντιμετωπίζουν τον αρνητικό αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων, υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση προσοχής στον αέρα από ό,τι την άνοιξη. ," είπε.

«Αν και τα στοιχεία μας εξακολουθούν να υποδηλώνουν οικονομική ανάπτυξη, οι επενδυτικές προθέσεις είναι χαμηλότερες λόγω της αυξημένης συνειδητοποίησης του εξωτερικού οικονομικού κινδύνου».

πηγη: telegraph.co.uk

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις