Μύγες που επιτίθενται σε φρούτα βρέθηκαν κοντά στο Λος Άντζελες

Η ανακάλυψη σχεδόν 30 εισβολικών φρουτόμυγων προκάλεσε καραντίνα προϊόντων που επηρεάζει πάνω από 79 τετραγωνικά μίλια (204,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα) της κομητείας του Λος Άντζελες, καθώς οι πολιτειακές και τοπικές αρχές προσπαθούν να σταματήσουν την εξάπλωση της μύγας και να προστατεύσουν τη βιομηχανία φρούτων και λαχανικών της Καλιφόρνιας. 

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για την πρώτη καραντίνα που γίνεται ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο για τη μύγα των φρούτων Tau, η οποία κατάγεται από την Ασία, δήλωσαν αξιωματούχοι που ασχολούνται με τη γεωργία.

Η μύγα ανακαλύφθηκε στις 6 Ιουνίου στη μη ενσωματωμένη περιοχή του Στίβενσον Ραντς, περίπου 48 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου του Λος Άντζελες, και πιθανότατα μεταφέρθηκε από έναν ταξιδιώτη που έφερε στην Καλιφόρνια προϊόντα χωρίς έλεγχο, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το Υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια ανακοίνωσε την καραντίνα την περασμένη εβδομάδα.

"Είμαστε ένας μεγάλος αγωγός όσον αφορά τη ναυτιλία και το εμπόριο", δήλωσε ο Ken Pellman, εκπρόσωπος της Αγροτικής Επιτροπής της κομητείας του Λος Άντζελες. "Θέλουμε να έχουμε το νου μας και να αποτρέψουμε να έρθουν πράγματα εδώ εξαρχής, και αν έρθουν εδώ, να τα εξαλείψουμε γρήγορα πριν εξαπλωθούν".

Τα αβοκάντο, οι ντομάτες και τα καρπούζια είναι μερικά μόνο από τα περίπου 100 φρούτα που μπορούν να «προσβληθούν» από τη μύγα. Εάν εξαπλωθεί, η μύγα θα μπορούσε να καταστρέψει τις καλλιέργειες και να ωθήσει τους αγρότες να ψεκάσουν περισσότερα φυτοφάρμακα για να διατηρήσουν τις αποδόσεις τους.

Ενώ πολλά είναι άγνωστα για τη μύγα, ο Jason Leathers, υπεύθυνος περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο Τμήμα Τροφίμων και Γεωργίας της Καλιφόρνια, προβλέπει ότι οι αυξανόμενες προσβολές της σε όλο τον κόσμο θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μελέτη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της μύγας Tau να αποφεύγει την ανίχνευση από τον άνθρωπο και να αναπαράγεται ταχύτερα από άλλες μύγες φρούτων αποτελούν τους σημαντικότερους κινδύνους.

"Αυτό που είναι πραγματικά ύπουλο είναι ότι χρησιμοποιούν ένα όργανο ωοτοκίας για να εισάγουν τα αυγά κάτω από τη φλούδα των φρούτων, οπότε οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται ότι τα φρούτα τους είναι μολυσμένα και φαίνονται μια χαρά", δήλωσε ο Leathers.

Προς το παρόν, η προσβολή έχει περιοριστεί, αλλά οι υπάλληλοι των γεωργικών υπηρεσιών της κομητείας και της πολιτείας προτρέπουν τους κατοίκους να μην βγάζουν τα προϊόντα τους, είτε αυτά καλλιεργούνται στις ιδιοκτησίες τους είτε αγοράζονται από την αγορά, έξω από τα σπίτια τους. 

Οι πωλητές των λαϊκών αγορών έχουν χρησιμοποιήσει συστήματα διχτυών που έχουν σχεδιαστεί για να πιάνουν τις μύγες και να προστατεύουν τα προϊόντα καθώς ταξιδεύουν σε όλη την κομητεία.

"Έτσι προστατεύονται και οι παραγωγοί στη λαϊκή αγορά, επειδή δεν θέλουν να μεταφέρουν τη μύγα πίσω στις φάρμες τους", δήλωσε ο Pellman.

Λόγω της εγγύτητας του Λος Άντζελες με τη ζωτικής σημασίας γεωργική βιομηχανία της πολιτείας, η κομητεία έχει ήδη εφαρμόσει ένα πρόγραμμα παγίδευσης μύγας φρούτων που επέτρεψε στις υπηρεσίες να εντοπίσουν και να πλησιάσουν την Tau, μια κίτρινη και μαύρη μύγα με διάφανα φτερά.

Τώρα έχουν τοποθετηθεί παγίδες σε όλη την περιοχή σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί ο πληθυσμός της μύγας πριν εξαπλωθεί. Οποιοδήποτε προϊόν ή φυτό βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων (656 πόδια) από άλλη μύγα Tau που εντοπίστηκε, θα επιθεωρείται για προνύμφες, δήλωσαν οι αξιωματούχοι της κομητείας.

"Είναι μια ουγγιά πρόληψης έναντι μιας λίρας θεραπείας", δήλωσε ο Pellman.

Η πολιτεία διαθέτει σχεδόν 95.000 παγίδες για τη σύλληψη των μυγών.

Ο Μπράιαν Μπράουν, επιμελητής εντομολογίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λος Άντζελες, έχει ερευνήσει τις μύγες καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. 

Αν οι μύγες των φρούτων ξεφύγουν από τον έλεγχο, μπορούν να βλάψουν τις εξαγωγές προϊόντων της Καλιφόρνιας στην εθνική και την παγκόσμια αγορά, είπε. "Μόλις αυτά τα πράγματα ξεκινήσουν σε μια μεγάλη περιοχή, είναι σχεδόν αδύνατο να εξαλειφθούν", είπε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις