EBIC: Χαιρετίζει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την πρόταση νόμου για την παρακολούθηση του εδάφους

Τον Ιούλιο του 2023 δημοσιεύτηκε η πολυαναμενόμενη πρόταση Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την παρακολούθηση και την ανθεκτικότητα του εδάφους («Νόμος για την παρακολούθηση του εδάφους»). 

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βιομηχανίας Βιοδιεγερτών (EBIC), η προτεινόμενη νομοθεσία δημιουργεί ευκαιρίες για φυτικά βιοδιεγερτικά, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην υγεία του εδάφους ενισχύοντας τη βιοποικιλότητα, μειώνοντας τις απώλειες θρεπτικών ουσιών και βελτιώνοντας τη δομή του εδάφους.

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για την υγεία του εδάφους;

Ο απώτερος στόχος της προτεινόμενης οδηγίας είναι να έχει όλα τα εδάφη της ΕΕ σε υγιή κατάσταση έως το 2050, σύμφωνα με τη φιλοδοξία της ΕΕ για τη μηδενική ρύπανση. 

Για να επιτευχθεί αυτό, η οδηγία παρέχει έναν εναρμονισμένο ορισμό της υγείας του εδάφους, θέτει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο παρακολούθησης και θεσπίζει κανόνες για την αειφόρο διαχείριση του εδάφους και την αποκατάσταση μολυσμένων περιοχών.

Τα κράτη μέλη θα κληθούν πρώτα να παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να αξιολογήσουν την υγεία όλων των εδαφών στην επικράτειά τους, συλλέγοντας δεδομένα για ανάλυση σε επίπεδο ΕΕ. 

Στη συνέχεια, η οδηγία θα επικαιροποιηθεί εντός των επόμενων έξι ετών για να τεθούν πιο συγκεκριμένες, υποχρεωτικές απαιτήσεις για τη διασφάλιση της αναγέννησης ανθυγιεινών εδαφών. Στόχος είναι όλα τα εδάφη στην ΕΕ να θεωρούνται υγιή έως το 2050. 

Τα πιθανά μέτρα περιλαμβάνουν μια σειρά τεχνολογικών και οργανωτικών λύσεων για τη διαχείριση των εδαφών, όπως η διαφοροποίηση των καλλιεργειών, η γεωργία ακριβείας, τα ψηφιοποιημένα εργαλεία διαχείρισης του εδάφους και άλλα. 

Καθώς οι βιοδιεγέρτες συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της υγείας του εδάφους, ελπίζεται ότι οι ιδιοκτήτες γης και οι διαχειριστές θα ενθαρρυνθούν να τους συμπεριλάβουν στα σχέδιά τους για την αναγέννηση του εδάφους.

Η νέα νομοθεσία έχει σχεδιαστεί για να δώσει τη δυνατότητα στους αγρότες και άλλους ιδιοκτήτες γης να εφαρμόσουν τις καταλληλότερες μεθόδους επεξεργασίας και θα τους βοηθήσει να διατηρήσουν και να αυξήσουν τη γονιμότητα και τις αποδόσεις του εδάφους, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση νερού και θρεπτικών ουσιών. 

Επιπλέον, τα δεδομένα του εδάφους που συλλέγονται θα επιτρέψουν βελτιωμένη ανάλυση των τάσεων σχετικά με την ξηρασία, τη κατακράτηση νερού και τη διάβρωση, ενισχύοντας την πρόληψη και τη διαχείριση καταστροφών.

Πώς συμβάλλουν τα φυτικά βιοδιεγερτικά στην υγεία του εδάφους;

Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές τεχνολογίες βιοδιεγερτικών, πολλές από τις οποίες έχουν θετική επίδραση στην υγεία του εδάφους. 

Ορισμένα βιοδιεγερτικά προϊόντα ενισχύουν άμεσα τη βιοποικιλότητα του εδάφους προσθέτοντας ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο περιβάλλον του εδάφους.

Πολλά φυτικά βιοδιεγερτικά αυξάνουν τη βιομάζα των ριζών στις καλλιέργειες , ενισχύοντας με τη σειρά τους την περιεκτικότητα του εδάφους σε άνθρακα. 

Η καλύτερη ριζοβολία βελτιώνει τον αερισμό και την αποστράγγιση των εδαφών , καθώς και καθιστά δυνατή την αυξημένη κατακράτηση νερού , οδηγώντας σε βελτιώσεις στη δομή του εδάφους.

Αυτό είναι σημαντικό για τη βιολογία του εδάφους καθώς και για τη μείωση της διάβρωσης και της απορροής θρεπτικών ουσιών.

Ένα από τα πιο σημαντικά οφέλη των φυτικών βιοδιεγερτικών είναι η επίδρασή τους στην αποτελεσματικότητα χρήσης θρεπτικών στοιχείων των καλλιεργειών. 

Αυξάνοντας την αποδοτικότητα χρήσης θρεπτικών συστατικών , τα φυτικά βιοδιεγερτικά μειώνουν την εξάρτηση από τις εισροές των καλλιεργειών και τα εφαρμοζόμενα λιπάσματα, ενώ παράλληλα μειώνουν τις απώλειες θρεπτικών συστατικών.

Τέλος, τα φυτικά βιοδιεγερτικά αυξάνουν την ανοχή των καλλιεργειών σε αβιοτικές καταπονήσεις, όπως η ξηρασία, η ζέστη και το κρύο.

Η βελτίωση της κλιματικής ανθεκτικότητας των καλλιεργειών θα μειώσει την πίεση στα γεωργικά εδάφη μακροπρόθεσμα, καθώς και τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους, της ερημοποίησης και της υποβάθμισης της γης.

Πότε θα γίνει νόμος η νέα οδηγία για την υγεία του εδάφους;

Η πρόταση για τη νέα οδηγία είναι ανοιχτή για ανατροφοδότηση του κοινού έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2023. 

Είναι πιθανό ότι η Οδηγία θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Στη συνέχεια, η οδηγία θα πρέπει να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εντός των επόμενων δύο ετών.

Η EBIC παρακολουθεί στενά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για αυτόν τον φάκελο και συνεργάζεται με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς και φορείς χάραξης πολιτικής για να διασφαλίσει ότι αναγνωρίζεται ο ρόλος που διαδραματίζουν τα φυτικά βιοδιεγερτικά. 

Η ομάδα του έργου Farm to Fork αναπτύσσει μια θέση η οποία θα δημοσιευτεί σύντομα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις