Ισπανία: Η ξηρασία απειλεί ελαιόλαδο και σιτηρά η κυβέρνηση δίνει 12 δισ. ευρώ

Η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από παρατεταμένη ξηρασία, η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Ισπανίας, η βροχόπτωση στην χώρα από τον περυσινό Σεπτέμβριο ήταν 17% λιγότερη σε σχέση με το μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Η στάθμη έπεσε δραματικά σε πολλούς ταμιευτήρες και η αγροτική παραγωγή δέχθηκε ισχυρό πλήγμα.

Η σοδειά σιτηρών της Ισπανίας αναμένεται να μειωθεί φέτος κατά 40%, γεγονός που θα αναγκάσει τη χώρα να εισαγάγει περίπου 20 εκατομμύρια τόνους για την ικανοποίηση της ζήτησης. Η σοδειά ελιάς, από την οποία παράγεται το ελαιόλαδο, αναμένεται να μειωθεί κατά 20%.

Η ξηρασία έχει επίσης προκαλέσει προβλήματα στην παραγωγή άλλων αγροτικών προϊόντων, όπως φρούτα, λαχανικά και βαμβάκι. Οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έχουν επίσης υποστεί ζημιές λόγω της έλλειψης νερού για άρδευση.

Η ξηρασία στην Ισπανία είναι ένα από τα πιο έντονα φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η χώρα θεωρείται μια από τις πιο ευάλωτες χώρες στην Ευρώπη στις επιπτώσεις της ξηρασίας.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα δαπανήσει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, τη βελτίωση των δικτύων υδροδότησης και την ψηφιοποίηση των οργανισμών διαχείρισης υδατικών πόρων.

Η ξηρασία στην Ισπανία έχει επίσης επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου. Η μείωση της παραγωγής της χώρας θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου, γεγονός που θα επηρεάσει τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις