Ουγγαρία: Απαγορεύει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών από αύριο

Η Ουγγαρία συμφώνησε με τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών για να προστατεύσει την εγχώρια αγορά εάν η ΕΕ δεν παρατείνει την απαγόρευση που λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοφ δήλωσε στο βουλγαρικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων πριν από την έναρξη της κυβερνητικής συνεδρίασης ότι η άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών από την Ουκρανία θα ήταν επιθυμητή, καθώς θα μείωνε τις τιμές των βασικών τροφίμων: "Ας είμαστε ξεκάθαροι - η επανέναρξη των εισαγωγών από την Ουκρανία θα μειώσει τις τιμές των βασικών τροφίμων, θα μειώσει τον πληθωρισμό, που θα βοηθήσει τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και θα αυξήσει τα έσοδα του προϋπολογισμού από εισαγωγές και εξαγωγές", φέρεται να είπε ο Ντένκοφ.

Την Τρίτη, μια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε σχέδιο απόφασης για τη Βουλγαρία να άρει την απαγόρευση στις ουκρανικές εισαγωγές ορισμένων προϊόντων μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση πρόκειται να ληφθεί στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Η Ουκρανία έχει καταστεί εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από εναλλακτικές διαδρομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ονομάζονται Solidarity Lanes, για τις εξαγωγές σιτηρών της, αφού η Ρωσία τον Ιούλιο εγκατέλειψε μια συμφωνία που επέτρεπε την ασφαλή αποστολή ουκρανικών σιτηρών μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ως αποτέλεσμα, οι αγρότες σε γειτονικά κράτη - Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Σλοβακία - αντιμετώπισαν αυξημένο ανταγωνισμό και σημεία συμφόρησης στις δικές τους αγορές. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι θα επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας μόνο εάν πληρούνται οι όροι της για εξαγωγή των δικών της σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Ούγγρος υπουργός Γεωργίας Ίστβαν Νάγκι δήλωσε σε ανάρτηση στο Facebook ότι αυτή η νέα εθνική απαγόρευση θα ισχύει για ένα ευρύτερο φάσμα ουκρανικών προϊόντων από τα ισχύοντα μέτρα: "Συμφωνήσαμε με τους Ρουμάνους, Σλοβάκους και Βούλγαρους συναδέλφους μου ότι εάν δεν υπάρξει απόφαση για την παράταση του υφιστάμενου μορατόριουμ από τις Βρυξέλλες, τότε θα λάβουμε εθνικά μέτρα μεμονωμένα", είπε ο Νάγκι σε βίντεο.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν μονομερώς την απαγόρευση εάν η Επιτροπή δεν την παρατείνει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε "προσωρινά προληπτικά μέτρα" τον Μάιο που θα απαγόρευαν τις πωλήσεις στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, επιτρέποντας παράλληλα τη διαμετακόμιση σε αγορές εκτός ΕΕ, κυρίως στην Αφρική. Τα μέτρα αυτά λήγουν την Παρασκευή.

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να παρατείνει την προσωρινή απαγόρευσή της στις εισαγωγές της Ουκρανίας σε αυτά τα πέντε κράτη, καθώς το μέτρο βοήθησε στην τόνωση των εξαγωγών εκτός του μπλοκ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις