Το Ε.Κ. προτείνει σχέδιο πρωτεϊνών που βασίζεται στις συνέργειες μεταξύ γεωργίας, κτηνοτροφίας, τροφίμων και ενέργειας

Χθες στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν στην Ολομέλεια μια έκθεση σχετικά με το σχέδιο της Ε.Ε. για τις πρωτεΐνες. Η έκθεση η οποία παρουσιάστηκε από τη Σουηδή Emma Wiesner τονίζει: 

* Η ανάγκη μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από τις εισαγωγές φυτικών πρωτεϊνών από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό χωρών αλλά μέσω μιας μετάβασης, δεν μπορεί να είναι στιγμιαία και πρέπει να βασίζεται σε ανοικτή  αυτονομία και όχι σε αυστηρή ανεξαρτησία.

*Η σημασία της αύξησης της παραγωγής πρωτεϊνών στην Ε.Ε. με βάση τις συνέργειες και την κυκλικότητα όλων των τομέων: Γεωργία, κτηνοτροφία, διατροφή ανθρώπων και ζώων.

Η COPA-COGECA αποδέχθηκε την έκθεση, η οποία υπογραμμίζει πως η παραγωγή βιοενέργειας είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει όχι μόνο στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. αλλά επιτρέπει επίσης την αύξηση της παραγωγής πρωτεΐνης στην Ένωση, παρέχοντας τα οικονομικά κίνητρα για την παραγωγή καλλιεργειών πλούσιων σε πρωτεΐνες. 

Ομοίως, το κείμενο υπογραμμίζει την κυκλικότητα που υπάρχει μεταξύ της κτηνοτροφίας και της φυτικής παραγωγής, επιμένοντας στην ανάγκη να συνεχιστεί η ανάπτυξη αυτών των συνεργειών. Υπογραμμίζει επίσης ότι η αύξηση της παραγωγής φυτών πλούσιων σε πρωτεΐνες και ιδίως οσπρίων, θα είναι δυνατή μόνο εάν εξασφαλιστούν στους αγρότες μακροπρόθεσμες προοπτικές, κάτι που απαιτεί στενούς δεσμούς με τους μεταποιητές και τους λιανοπωλητές. 

Για πρώτη φορά οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με λύσεις που απασκοπούν στον αποκλεισμό των ζώων, όπως τα τρόφιμα που καλλιεργούνται σε εργαστήριο, τονίζοντας τις ηθικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν.

ΟΙ ευρωβουλευτές έθεσαν επίσης σαφή νομοθετικά αιτήματα, όπως η αναθεώρηση του κανονισμού για τις πρόσθεσες ύλες ζωοτροφών, η έγκριση για τη χρήση νέων τεχνικών αναπαραγωγής, οι νομοθετικές προσαρμογές που είναι απαραίτητες για τη βελτιστοποίησης της χρήσης RENURE/χωνευμάτων και η ανάγκη επένδυσης στην έρευνα σε φυτικές πρωτεΐνες.

Η COPA-COGECA υποστηρίζει πλήρως τις προτάσεις του Κοινοβουλίου και ελπίζει ότι η Επιτροπή θα λάβει υπόψη στη στρατηγική της για τις πρωτεΐνες για το 2024, η οποία θα πρέπει αν είναι μια πραγματική στρατηγική αλλαγής για την Ε.Ε. και όχι μια πρόσθεση έκθεση χωρίς συγκεκριμένες πολιτικές προοπτικές. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις