Ελληνική επιτραπέζια ελιά: Η ανταγωνιστικότητα απειλείται

Ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας, με εξαγωγές που ξεπερνούν τα 650 εκατ.ευρώ ετησίως. Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητά της στην παγκόσμια αγορά απειλείται από μια σειρά παραγόντων, όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής, η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από άλλες ελαιοπαραγωγικές τρίτες χώρες.

  • Αύξηση του κόστους παραγωγής

Το κόστος παραγωγής της ελιάς έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, της ενέργειας και του μισθολογικού κόστους των εργατών γης. Οι παράγοντες αυτού έχουν οδηγήσει σε μείωση των περιθωρίων κέρδους τόσο των ελαιοπαραγωγών, όσο και των ελληνικών μεταποιητικών-εξαγωγικών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχες αυξήσεις κόστους ενέργειας, υλικών συσκευασίας, κ.α., με αποτέλεσμα οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές να δέχονται ισχυρές πιέσεις τιμών από ανταγωνίστριες χώρες.

  • Κλιματική αλλαγή

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν όλο και περισσότερο την καλλιέργεια επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι μεγάλης διάρκειας καύσωνες προκαλούν ζημιές στους ελαιώνες με αποτέλεσμα την μείωση στις ποσότητες παραγωγής και την ποιοτική υποβάθμιση του ελαιόκαρπου.

  • Αυξημένη ανταγωνιστικότητα από άλλες χώρες

Άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Τουρκία, έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή και κατά συνέπεια τις εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς. Η αύξηση ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά και η μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε διεθνές επίπεδο λόγω της πανδημίας Covid-19, της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης και πρόσφατα το Μεσανατολικό, έχουν σαν συνέπεια την συμπίεση των τιμών του προϊόντος από αγορές του εξωτερικού. Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο να χαθούν αγορές του εξωτερικού.

  • Τι μπορεί να γίνει για να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα

Το εμπορικό περιβάλλον που αναφέραμε αντιμετωπίζεται μόνο με άμεση λήψη μέτρων, συνεργασία ελαιοπαραγωγών και μεταποιητικών εξαγωγικών μονάδων επιτραπέζιων ελιών.
Μείωση κόστους παραγωγής: με την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων καλλιεργητικών πρακτικών.
Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: καλλιέργεια πιο ανθεκτικών επιτραπέζιων ποικιλιών ελιάς και εφαρμογή νέων τεχνικών διαχείρισης των καλλιεργειών για την ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος (Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογική καλλιέργεια).


Οργάνωση  ελαιοπαραγωγών: Ένταξη ελαιοπαραγωγών σε συνεταιριστικά σχήματα και ομάδες παραγωγών ώστε να παρακολουθείται και να εξασφαλίζεται η ποιότητα του προϊόντος.
Δημιουργία συνεργειών: Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων επιτραπέζιας ελιάς, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Η ελληνική επιτραπέζια ελιά είναι ένα ποιοτικό προϊόν με μεγάλη παράδοση και φήμη στην παγκόσμια αγορά. Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς της είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου και της συνεισφοράς του στην ελληνική οικονομία.
Οι ελληνικές επιτραπέζιες ελιές αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους στην παγκόσμια αγορά. Η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του κλάδου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις