Οι αποστολές σιταριού στις ΗΠΑ βυθίζονται στο ιστορικό χαμηλό

Οι αποστολές σιταριού των ΗΠΑ καταγράφουν ιστορικό χαμηλό

Οι αποστολές σιταριού των ΗΠΑ βυθίστηκαν σε ιστορικό χαμηλό την εβδομάδα που έληξε στις 2 Νοεμβρίου, καθώς οι ελλείψεις υποδομής και η αυξανόμενη ζήτηση από άλλες χώρες συνεχίζουν να περιορίζουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Μόνο 71.608 μετρικοί τόνοι αμερικανικού σιταριού επιθεωρήθηκαν για εξαγωγή την εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ τον Ιανουάριο του 1983. Αυτό ξεπερνά το προηγούμενο χαμηλό των 85.672 τόνων που είχε οριστεί στα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Οι αποστολές σιταριού των ΗΠΑ συνήθως εξασθενούν αυτή την περίοδο του χρόνου καθώς οι εξαγωγές σόγιας έρχονται στο προσκήνιο, αλλά η πτώση της περασμένης εβδομάδας ήταν άνευ προηγουμένου.

Οι εξαγωγικές πωλήσεις σιταριού των ΗΠΑ ανήλθαν σε 11,4 εκατομμύρια τόνους στις 26 Οκτωβρίου, περίπου το 60% του στόχου ολόκληρου του έτους. Ωστόσο, μόνο το 60% όλων των δεσμεύσεων σίτου 2023-24 είχε αποσταλεί στις 26 Οκτωβρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Τα προβλήματα που προκαλούνται από τη χαμηλή στάθμη του ποταμού Μισισιπή θα μπορούσαν να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση των αποστολών. Από την 1η Ιουνίου, οι επιθεωρήσεις εξαγωγών σιταριού στον Κόλπο των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 40% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ ο όγκος του Βορειοδυτικού Ειρηνικού μειώθηκε κατά 16%.

Ένα φωτεινό σημείο για τους εξαγωγείς σιταριού των ΗΠΑ είναι ότι η Κίνα πραγματοποίησε πρόσφατα τις μεγαλύτερες αγορές σιταριού στις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο. Οι Κινέζοι εισαγωγείς διαθέτουν περίπου 813.000 τόνους αμερικανικού σιταριού στις 26 Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αλλά λίγο λιγότερο από το 2021.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ο κορυφαίος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο πριν από 20 χρόνια, αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 25% των ετήσιων εξαγωγών. Αυτό το μερίδιο έχει οριστεί σε χαμηλό ρεκόρ 9% το 2023-24, καθώς οι αντίπαλοι εξαγωγείς συνεχίζουν να απομακρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από την αγορά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις