Έως και 7 φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα

Την «ανηφόρα» τραβάνε και το 2023 οι τιμές σε αυγά, πατάτες, ελαιόλαδο και βούτυρο όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat

Συγκεκριμένα, η τιμή του ελαιολάδου τον περασμένο Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 75% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021. 

Μεγάλη άνοδος σημειώθηκε και στη τιμή της πατάτας η οποία είναι μεγεθυμένη κατά 53% τον Σεπτέμβριο, έναντι του Ιανουαρίου του 2021.  

Οι τιμές στα αυγά, τον Σεπτέμβριο του 2023, ήταν 37% υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ στο βούτυρο οι τιμές του βουτύρου κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 (+44% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021) και στη συνέχεια άρχισαν σιγά σιγά να μειώνονται. Τον Σεπτέμβριο, το βούτυρο ήταν 27% πιο ακριβό από τον Ιανουάριο του 2021.

Τιμές τροφίμων έναντι αυξήσεων σε μισθούς

Η σύγκριση των τιμών των τροφίμων με τους ευρωπαϊκούς μισθούς δείχνει ότι οι τιμές των βασικών ειδών διατροφής αυξάνονταν έως και επτά φορές πιο γρήγορα από τους μισθούς.

Οι ονομαστικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 11% στην ΕΕ και 10% στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια.  

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημείωσε τεράστια άνοδο στα κέρδη στον αγροτικό τομέα. Κέρδη που δυστυχώς ΔΕΝ επωμίστηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι ανά την Ευρώπη.

Στην πραγματικότητα, από τα παραπάνω στοιχεία καταλαβαίνει κανείς πως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εργάζονται για να καλύψουν τις βασικές διατροφικές ανάγκες της οικογένειας τους.

Ωστόσο οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, μάλλον αδικαιολόγητα, και κανείς δεν μπορεί να ανακόψει αυτή την άνοδο, η οποία πλέον είναι εξαντλητική για τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Στην Ελλάδα δε, που οι μισθοί βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τους μισθούς των υπολοίπων Ευρωπαϊκών χωρών, οι αυξήσεις αυτές «πονάνε» ακόμα περισσότερο τους Έλληνες καταναλωτές.

Η πολιτική ηγεσία πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσει την πραγματική αιτία του πληθωρισμού στα τρόφιμα… και ίσως κάποια στιγμή φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις