Τιμές βαμβακιού: Ανεβαινει η διεθνή τιμή εκκοκκισμένου πέφτει η τιμή  του σύσπορου

Οι τιμές του βαμβακιού στην Ελλάδα συνεχίζουν να αυξάνονται, με την τιμή του εκκοκκισμένου να διαμορφώνεται στα 1,85 ευρώ το κιλό και του σύσπορου στα 0,61 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΒ. Η διεθνής τιμή του εκκοκκισμένου βαμβακιού διαμορφώνεται στα 91,05 σεντς ανά λίβρα, σημειώνοντας αύξηση 0,05 σεντς σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Σταθερή πορεία ακολούθησαν οι τιμές του βαμβακιού την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμένων στην Αγροτική Ανάπτυξης (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Στην Ελλάδα, οι τιμές του βαμβακιού στα
εκκοκιστήρια κυμαίνονται από 0,55 έως 0,58 ευρώ ανά κιλό. Οι τιμές αυτές είναι ελαφρώς χαμηλότερες από τις διεθνείς τιμές, καθώς η ελληνική παραγωγή βαμβακιού είναι μικρότερη από τη διεθνή ζήτηση.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του βαμβακιού είναι οι εξής:

  • Η παγκόσμια ζήτηση για βαμβάκι, η οποία αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Η παγκόσμια προσφορά βαμβακιού, η οποία αναμένεται να μειωθεί λόγω των χαμηλότερων καλλιεργητικών εκτάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Οι αυξανόμενες εισαγωγές βαμβακιού από την Κίνα, η μείωση της παραγωγής βαμβακιού στη Βραζιλία και οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων, οι οποίες αυξάνουν το κόστος παραγωγής του βαμβακιού.

Οι τιμές του βαμβακιού αναμένεται να παραμείνουν υψηλές για το υπόλοιπο του 2023 και το 2024.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις