Σιτάρι: Σταθερή πορεία, με φόντο τις παγκόσμιες εξελίξεις

Οι αγορές σιταριού παγκοσμίως παρέμειναν σε στασιμότητα την εβδομάδα που πέρασε, με τις τιμές να παραμένουν σταθερές εντός του εύρους των προηγούμενων εβδομάδων. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται προς την Ημέρα των Ευχαριστιών την Πέμπτη, με συντομευμένη συνεδρία διαπραγμάτευσης την Παρασκευή, επομένως οι αγορές αναμένεται να παραμείνουν στάσιμες για άλλη μια εβδομάδα.

Μικρές προς τα πάνω αναθεωρήσεις της παραγωγής σιταριού που παρατηρήθηκαν στα νέα δεδομένα σημαίνουν ότι οι συγκομιδές 2022 και 2023 επιβεβαιώνονται πλέον ότι παράγουν τις δύο μεγαλύτερες καλλιέργειες σίτου που έχουν καταγραφεί ποτέ. 

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η κατανάλωση θα ξεπεράσει και τις δύο αυτές καλλιέργειες, αφήνοντάς μας με λιγότερα αποθέματα στο τέλος από ό,τι ξεκινήσαμε. Αυτό εξηγεί γιατί οι προθεσμιακές αγορές για το επόμενο έτος είναι καλύτερες από τις τρέχουσες τιμές.

Οι πρώιμες αποδόσεις της αυστραλιανής συγκομιδής φέρονται να είναι καλές, γεγονός που αποτελεί θετικό σημάδι για τις παγκόσμιες προοπτικές εφοδιασμού. Ωστόσο, ο πάντα παρών κίνδυνος μιας μεγάλης αποτυχίας της καλλιέργειας είναι πάντα εκεί. Όσο αποφεύγουμε μια καταστροφή, οι αγορές δεν θα ανησυχούν πολύ.

Το υπόλοιπο του 2023 φαίνεται απασχολημένο με την εκτέλεση, με μια ισχυρή σειρά πλοίων που αναμένεται στο λιμάνι και τις περισσότερες προ-χριστουγεννιάτικες αγορές να έχουν γεμίσει πλέον. Η διαπραγμάτευση νέων καλλιεργειών είναι ενεργή, με καλές προθεσμιακές τιμές και συμβόλαια στο τραπέζι.

Αναμένεται μια πολυάσχολη εκστρατεία Ιανουαρίου-Μαρτίου για το κριθάρι βυνοποίησης. Η φετινή σοδειά αποδεικνύεται λίγο εύθραυστη όσον αφορά τη βλάστηση, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι όλοι έχουν την ευκαιρία να καθαρίσουν τα αχυρώνα τους, ενώ η ποιότητα παραμένει σταθερή.

Αναλυτικές παρατηρήσεις

Οι τιμές του σκληρού σιταριού στο Σικάγο έκλεισαν την εβδομάδα στα 7,55 δολάρια το bushel, σταθερές.
Οι τιμές του μαλακού σιταριού στο Σικάγο έκλεισαν την εβδομάδα στα 6,85 δολάρια το bushel, σταθερές.
Οι τιμές του σιταριού στην Ασία παρέμειναν σε στασιμότητα, με τις τιμές στο Μαλαισία να κλείνουν στα 360 δολάρια το τόνο, και τις τιμές στην Κίνα να κλείνουν στα 370 δολάρια το τόνο.

Προοπτικές

Οι αγορές σιταριού αναμένεται να παραμείνουν σε στασιμότητα για τους επόμενους μήνες, με τις τιμές να επηρεάζονται από την εξέλιξη των συγκομιδών και της κατανάλωσης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλλαγή της λέξης "πλάγια" δεν επηρεάζει σημαντικά το νόημα του άρθρου. Ωστόσο, η λέξη "στασιμότητα" είναι πιο ακριβής και περιγράφει καλύτερα την κατάσταση των αγορών σιταριού.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις