ΗΠΑ: Αυξάνεται η παραγωγή πατάτας

Σε μια εκπληκτική ανατροπή για το αγροτικό τοπίο των ΗΠΑ, το 2023 σηματοδοτεί μια κομβική χρονιά για την παραγωγή πατάτας. 

Η τελευταία ανάλυση της Gro Intelligence αποκαλύπτει ότι οι παραγωγοί πατάτας της χώρας έχουν επιτύχει ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα καλλιεργώντας σχεδόν 20 εκατομμύρια τόνους αυτού του αγαπημένου λαχανικού—ένα αξιοσημείωτο κέρδος 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το πλεόνασμα των φυτών όχι μόνο συνέβαλε στην αφθονία της προσφοράς, αλλά έχει επίσης μειώσει σημαντικά τις τιμές για τους παραγωγούς τροφίμων. 

Το Gro's Commodities Tracker, μια αξιόπιστη πηγή που προβλέπει κινδύνους εφοδιασμού, προσδιορίζει τις ΗΠΑ ως «χαμηλό» επίπεδο κινδύνου προσφοράς για τις πατάτες, υποδεικνύοντας μια καλά εφοδιασμένη αγορά με σταθερές τιμές.

Εξετάζοντας την οθόνη Commodities Tracker, γίνεται προφανές ότι οι μέσες τιμές παραγωγού για τις πατάτες έχουν υποστεί σημαντική μείωση, που επί του παρόντος είναι πάνω από 50% χαμηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο. 

Αυτή η πτώση έχει προκαλέσει εκπτώσεις στις κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες στα σούπερ μάρκετ, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην προ-COVID τιμολόγηση επίπεδα. Επιπλέον, μια μεγάλη αλυσίδα φαστ φουντ εκμεταλλεύεται το πλεόνασμα με μια καμπάνια «Free Fries Friday» που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους.

Πίσω από την αφθονία των κονδύλων

Η αύξηση της παραγωγής πατάτας αποδίδεται στην επέκταση της φυτευμένης γης σε βασικές πολιτείες όπως το Αϊντάχο, το Κολοράντο και η Βόρεια Ντακότα, όπου η συνολική έκταση σποράς αυξήθηκε κατά 3.3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι ευνοϊκές συνθήκες καλλιέργειας έπαιξαν επίσης καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων πατάτας. 

Στο Αϊντάχο, μια σημαντική συμβολή στην παραγωγή των ΗΠΑ, οι μετρήσεις του δείκτη Gro Dought Index για την εποχή παρουσίασαν σημαντική μείωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιπέδων υγρασίας του εδάφους, όπως απεικονίζεται στο Climate Risk Navigator for Agriculture του Gro. Κατά συνέπεια, η παραγωγή πατάτας του Αϊντάχο αυξήθηκε κατά 5%, φτάνοντας τους 48.25 τόνους ανά στρέμμα.

Στην Ουάσιγκτον, την κορυφαία πολιτεία παραγωγής πατάτας, οι αποδόσεις σημείωσαν αύξηση 6%, φτάνοντας τους 68.98 τόνους ανά εκτάριο.

Επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές

Ως ένας από τους πέντε κορυφαίους παγκόσμιους παραγωγούς και εξαγωγείς πατάτας, η μεγαλύτερη σοδειά πατάτας στις ΗΠΑ το 2023 είχε καταρράκτη επίδραση στις διεθνείς αγορές. 

Οι εξαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με κορυφαίες αγορές όπως η Ταϊβάν, η Ιαπωνία, το Μεξικό και ο Καναδάς.

Ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 10% φέτος, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας πτώση 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Σημειωτέον, οι εισαγωγές πατάτας από τις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ το 2022, προμηθευόμενες κυρίως από τον Καναδά.

Η έκρηξη της παραγωγής πατάτας στις ΗΠΑ το 2023 όχι μόνο αναμόρφωσε την εγχώρια αγορά, αλλά είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο παγκοσμίως. Η αυξημένη προσφορά έχει σταθεροποιήσει τις τιμές, προς όφελος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών τροφίμων. 

Καθώς ο κλάδος ακολουθεί αυτές τις αλλαγές, ανοίγει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις