Πληρωμές: Ξεκίνησαν με.. μεγάλο ψαλίδι

Άρχησαν να πιστώνονται τα χρήματα των επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες που έχουν λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς.

Τα λεφτά που θα πληρωθούν οι αγρότες σήμερα, σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά τις προηγούμενες ώρες, ανέρχονται συνολικά σε 451 εκατ. ευρώ.

Από αυτά, τα 265.742.402,66 αφορούν στη Βασική Ενίσχυση, τα 161.967.087,95 ευρώ την Αναδιανεμητική Ενίσχυση ενώ 23.314.053,78 ευρώ θα πληρωθούν οι δικαιούχοι Νέοι Αγρότες (young). 

Πάντως τα χρήματα που πιστώνονται φέρνονται να είναι αρκετά μειωμένα σε σχέση με την ίδια πληρωμή του 2022.

Αυτό γιατί τα Οικολογικά Σχήματα εν τέλει δεν θα πληρωθούν σήμερα αλλά πιθανότερα το Μάρτιο, όπως είχαν αναφέρει πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Agrocapital

Επιπλέον, μόνο στη Βασική Ενίσχυση το «ψαλίδισμα» φτάνει κατά μέσο όρο στο 15%. 

Οι αγρότες υποστηρίζουν πως οι περικοπές είναι αδικαιολόγητες, καθώς δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση της αγροτικής παραγωγής.

Ερωτηματικό πάντως παραμένει εάν θα «προλάβει» ο ΟΠΕΚΕΠΕ να πληρώσει τους αγρότες που έχουν λογαριασμούς σε τράπεζες πλην της Πειραιώς. Σε διαφορετική περίπτωση θα δουν τα χρήματα την Τετάρτη, μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή σε πέντε μέρες από τώρα. 

Τέλος, η προσοχή που δίνεται στους παραγωγούς με το monitoring είναι επίκαιρη και οι αγρότες θα πρέπει να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του συστήματος, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι υποχρεώσεις τους είναι δίκαιες και ρεαλιστικές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις