Ευρωπαϊκές αγροτικές ενώσεις: Ζητούν την θέσπιση ορίων εισαγωγής για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα απο τον Βοϊτσεχόφσκι

Έξι ενώσεις, που εκπροσωπούν παραγωγούς στους τομείς της ζάχαρης, των δημητριακών/ελαιούχων σπόρων, του κρέατος, των πουλερικών και των αυγών, συναντήθηκαν εχθές με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι για να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις απεριόριστες εισαγωγές από την Ουκρανία και να προτείνουν πιθανές εποικοδομητικές λύσεις για τη διαχείριση των ροών στο μέλλον.

Θεωρούν ότι η προσπάθεια στήριξης της Ουκρανίας δεν πρέπει να πιέσει τον αγροτικό τομέα κυρίως, ο οποίος φέρει δυσανάλογο και μη βιώσιμο βάρος.

Όπως σημειώνουν θέλουν να υπερασπιστούν την επιβίωσή τους, προτείνοντας εποικοδομητικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες και στις δύο πλευρές και να προφέρουν μια συμφωνία.

Ως εκ τούτου, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο να εξετάσει τα ακόλουθα μέτρα:

* Ενίσχυση των διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της ροής εμπορευμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να γίνουν και πάλι τα κύρια κανάλια εξαγωγής.

* Πρόσθετες επενδύσεις για τη βελτίωση της εφοδιαστικής και της υποδομής για να επιτραπεί η σωστή λειτουργία των Διαδρομών Αλληλεγγύης και να αυξηθεί ο αριθμός τους, ώστε τα αγαθά να μπορούν να μετακινούνται εύκολα εκεί που χρειάζονται.

* Πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που εισέρχονται στην εγχώρια αγορά συμμορφώνονται με τα απαιτούμενα φυτοϋγειονομικά πρότυπα, τα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων και τη χρήση αντιμικροβιακών μέσω της ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων. 

* Δημιουργία συστήματος που θα διασφαλίζει ότι ο προορισμός όλων των αποστολών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων καθορίζεται πριν από την είσοδό τους στην Ε.Ε.

* Εισαγωγή συστήματος για να διασφαλιστεί ότι τα ουκρανικά προϊόντα φτάνουν σε αυτόν τον συγκεκριμένο προορισμό, πριν εισέλθουν στην Ε.Ε. και δεν καταλήγουν αλλού, για παράδειγμα σε αποθήκες.

* Θέσπιση ορίων εισαγωγής για ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα που καλύπτονται από τις έξι ενώσεις και υπόκεινται σε ελευθέρωση του εμπορίου, τα οποία βασίζονται στον ετήσιο μέσο όρο για τα έτη 2021 και 2022 συνολικά. Οποιαδήποτε προϊόν που εισάγεται πάνω από αυτό το οποίο πρέπει να εξάγεται εκτός Ε.Ε., και επομένως μόνο για τη διαμετακόμιση θα εισέλθει στην αγορά της Ε.Ε. Η μέτρηση των ποσοτήτων θα βασίζεται στο σύστημα της επιτήρησης της DG Taxud. 

Οι Ενώσεις είναι οι εξής: 

- AVES -Ένωση Επεξεργασίας Πουλερικών και Εμπορίου στις χώρες της Ε.Ε. 

- CEFS - Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Ζάχαρης

- CEPM – Ευρωπαϊκή Ένωση Παραγωγών Αραβόσιτου 

- CIBE -Διεθνής Ένωση των Ευρωπαίων Παραγωγών Ζάχαρης

- COPA – COGECA 

- EUWEP – Ευρωπαϊκή Ένωση Χονδρικού Εμπορίου Αυγών, Προϊόντων Αυγών, Πουλερικών και Κυνηγίου
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις