Σιτηρά: Πώς οι επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα επηρεάζουν τις αγορές;

Στις 10 Ιανουαρίου οι αμερικανικές και οι βρετανικές ναυτικές δυνάμεις κατέρριψαν 21 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους Χούτι που εδρεύουν στην Υεμένη και στη νότια Ερυθρά Θάλασσα

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επίθεση στους Χούτι, οι οποίοι από το Νοέμβριο έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 26 επιθέσεις σε εμπορικά δρομολόγια πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και ότι οι επιθέσεις στην εμπορική ναυτιλία θέτουν σε κίνδυνο τη διακίνηση αγαθών σε όλο τον κόσμο.

Πολλές είναι οι ναυτιλιακές εταιρείες που έχουν ήδη εκτρέψει τα πλοία από την Ερυθρά Θάλασσα, αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το διεθνές εμπόριο να επηρεάζεται σε πολλά επίπεδα, όπως οι ημερήσιες αυξήσεις ναύλων, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις, οι μεγαλύτεροι χρόνοι αποστολής και η απειλή καθυστερημένων αφίξεων των προϊόντων της άνοιξης του και του καλοκαιριού, λόγω ότι τα πλοία χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φτάσουν στις αποστολές. Τα κινεζικά λιμάνια πρέπει να κάνουν μακρύτερη εναλλακτική διαδρομή. 

Και πώς επηρεάζει αυτή η σύγκρουση την αγορά δημητριακών; Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι αυτές που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Αντίθετα, η αγορά καλαμποκιού των ΗΠΑ θα μπορούσε να ωφεληθεί επειδή θα ήταν και αυτή που θα μπορούσε να αντικαταστήσει αυτή την αγορά, την οποία η Ουκρανία δεν μπορεί να ικανοποιήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις του πανεπιστημίου του Ιλινόις. 

Ωστόσο σημειώνει ότι οι επιπτώσεις στη γεωργία των ΗΠΑ μπορεί να μην είναι εντελώς θετικές καλώς πολύ εξαγωγές αγροτικών προϊόντων υποφέρουν από προσαυξήσεις στο κόστος παραγωγής.

Αν και το πανεπιστήμιο δεν αναφέρεται στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ήταν λογικό να σκεφτεί κανείς ότι αν η Ουκρανία πρόκειται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στις εξαγωγές στην Αφρική και στην Ασία, λόγω της σύγκρουσης, τότε τα σιτηρά της θα κατευθυνόταν προς την κοινοτική αγορά. 

Αυτό, θα είχε ως αποτέλεσμα τα σιτηρά των Ευρωπαίων παραγωγών να υποστούν πιέσεις στις τιμές. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις