Περαιτέρω μείωση της σπατάλης στα τρόφιμα θέλει το ΕΚ

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος έχουν δείξει ότι είναι πιο απαιτητικοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε σχέση με τους πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων. 

Την περασμένη Τετάρτη υιοθέτησαν τη θέση τους σχετικά με την προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας πλαισίου για τα απόβλητα τροφίμων με 72 ψήφους υπέρ, καμία κατά και τρεις αποχές.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αυξήσουν τους δεσμευτικούς στόχους μείωσης των απορριμμάτων που προτείνει η Επιτροπή σε τουλάχιστον 20% στην επεξεργασία και παρασκευή τροφίμων (αντί για 10%) και έως και 40% κατά κεφαλήν σε λιανική, εστιατόρια, υπηρεσίες τροφίμων, νοικοκυριά (αντί για 30%) σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο που δημιουργήθηκε μεταξύ 2020 και 2022.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν σε εθνικό επίπεδο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν επίσης η Επιτροπή να αξιολογήσει τη δυνατότητα και να υποβάλει τις κατάλληλες νομοθετικές προτάσεις για την εισαγωγή υψηλότερων στόχων για το 2035 (τουλάχιστον 30% και 50% αντίστοιχα).

Η ολομέλεια έχει προγραμματίσει να ψηφίσει για τη θέση της το Μάρτιο του 2024. Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα ασχοληθεί με το φάκελο μετά τις επερχόμενες ευρωεκλογές. 

Κάθε χρόνο παράγονται 60 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων στην Ε.Ε. (131 κιλά ανά πολίτη). 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις