«Ξεμένουν» από ζάχαρη οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μια διαφαινόμενη κρίση εφοδιασμού ζάχαρης λόγω της ξηρασίας και της κακοδιαχείρισης στο Μεξικό. 

Χωρίς ταχεία κυβερνητική παρέμβαση, οι εισαγωγείς ζάχαρης στις ΗΠΑ λένε ότι μπορεί να καταφύγουν σε εισαγωγές με υψηλούς δασμούς για να αντισταθμίσουν τη μειωμένη παραγωγή του Μεξικού. 

Πρόσφατες προβλέψεις του USDA δείχνουν σημαντική μείωση της μεξικανικής παραγωγής ζάχαρης για το επόμενο έτος, επιδεινώνοντας τους περιορισμούς στον εφοδιασμό. 

Με περιορισμένες επιλογές για την αύξηση της δασμολογικής ποσόστωσης για τις εισαγωγές ζάχαρης χαμηλού δασμολογικού συντελεστή, οι χρήστες ζάχαρης στις ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να βασιστούν σε εναλλακτικές λύσεις υψηλού δασμολογικού συντελεστή, οδηγώντας τις εγχώριες τιμές της ζάχαρης σε υψηλότερα επίπεδα.

Η έλλειψη στη μεξικανική παραγωγή ζάχαρης θα επηρεάσει τις αμερικανικές εισαγωγές, με το USDA να προβλέπει σημαντική μείωση για το επόμενο έτος. 

Επιπλέον, οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το El Niño, έχουν επιβαρύνει περαιτέρω τους παραγωγούς ζάχαρης, συμβάλλοντας στη μείωση των εισαγωγών στο πλαίσιο του προγράμματος δασμολογικών ποσοστώσεων των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη για κυβερνητική δράση για την ανακούφιση της κρίσης προσφοράς, προτείνοντας αύξηση των ποσοστώσεων εισαγωγής ζάχαρης. 

Ωστόσο, η δυνατότητα παρέμβασης του USDA είναι περιορισμένη μέχρι τον Απρίλιο, αφήνοντας τους εισαγωγείς ευάλωτους σε εισαγωγές με υψηλότερους δασμούς.

Το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ ανακοίνωσε πέρυσι ότι η κατανομή των TRQ για το οικονομικό έτος 2024 θα είναι 1.117.195 ΜΤ ακατέργαστης αξίας, το ελάχιστο που απαιτείται βάσει των δεσμεύσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. 

Σύμφωνα με το γεωργικό νομοσχέδιο, το USDA μπορεί να αυξήσει το επίπεδο TRQ για τη ζάχαρη μόνο μετά την 1η Απριλίου, εκτός εάν κηρύξει επείγουσα έλλειψη. Ο USTR και το USDA αποδέχθηκαν σύσταση του GAO να επανεξετάσουν τις μεθόδους κατανομής των TRQ.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις