Βόειο κρέας: Δυσκολεύουν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ

Επί του παρόντος υπάρχουν 17 χώρες που μπορούν να εξάγουν φρέσκο και κατεψυγμένο βόειο κρέας στις Ηνωμένες Πολιτείες με μηδενικούς δασμούς εντός ορισμένης ποσόστωσης.

Πρόκειται για την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, το Μεξικό, τον Καναδά, τη Χιλή, την Κόστα Ρίκα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιαπωνία, τη Ναμίμπια, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νικαράγουα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουρουγουάη.

Τέσσερις από αυτές (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Αργεντινή και Ουρουγουάη) λειτουργούν υπό τις δικές τους ανεξάρτητες δασμολογικές ποσοστώσεις. Η Αργεντινή και η Ουρουγουάη έχουν ποσόστωση 20.000 τόνους η κάθε μια, η Νέα Ζηλανδία 213.000 τόνους και η Αυστραλία 448.000 τόνους.

Οι υπόλοιπες χώρες έχουν κοινή ποσόστωση βάσει της δασμολογικής ποσόστωσης «Άλλες χώρες». Δεδομένου ότι αυτή η ομάδα περιλαμβάνει τη Βραζιλία, η οποία είναι και μεγάλος εξαγωγέας βόειου κρέατος, η ποσόστωση για το 2024 έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Συμπληρώθηκε επίσημα στις 27 Φεβρουαρίου. Το 2023 συμπληρώθηκε στις 2 Μαΐου και το 2022 στις 28 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι η ποσόστωση για άλλες χώρες είναι 65.000 τόνοι και είναι για 13 χώρες, οπότε δεν είναι δύσκολο να καλυφθεί άμεσα.

Τι σημαίνει ολοκλήρωση της ποσόστωσης; Ότι εξάγεται από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνει δασμό 26,4%.

Ως εκ τούτου, κοινοτικές χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ιρλανδία, αν θέλουν να κάνουν εξαγωγές στις ΗΠΑ τώρα, θα περάσουν πιο δύσκολο γιατί θα είναι μη ανταγωνιστικές σε σύγκριση με την Αυστραλία, η οποία δεν χρειάζεται να πληρώσει δασμούς. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις