Σταματάει η καλλιέργεια βαμβακιού στη Θεσσαλία: Τι μέλλει γενέσθαι;

Τέλος στην καλλιέργεια βάμβακος στη Θεσσαλία προτείνουν οι Ολλανδοί που συνέταξαν την μελέτη θωράκισης της περιοχής!

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agrocapital στην μελέτη που παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχει ένα κεφάλαιο το οποίο αναφέρεται στη σταδιακή αναδιάρθρωση καλλιεργειών στη Θεσσαλία.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το «στοπ» της καλλιέργειας βάμβακος στη Θεσσαλία, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς το ελάχιστο εισόδημα που φέρνει στους παραγωγούς, σε συνδυασμό με το υψηλό φορτίο νερού που χρειάζεται η καλλιέργειά της, την καθιστούν μη ανταγωνιστική.  

Μάλιστα οι ίδιοι σε συζητήσεις έχουν φέρει και ως παράδειγμα τη λίμνη Αράλη, μια λίμνη που βρίσκεται στα σύνορα Καζακστάν – Ουζμπεκιστάν, περιοχή που τα προηγούμενα χρόνια καλλιεργούνταν βαμβάκι, αλλά σήμερα η έλλειψη νερού έχει δημιουργήσει ένα τοξικό κλίμα, ενώ στη γύρω περιοχή δεν φυτρώνει τίποτα.

«Θα γίνει πόλεμος εάν πάψει η καλλιέργεια βάμβακος στη Θεσσαλία» δηλώνει σε όλους τους τόνους ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο αποτελεί «κόκκινη γραμμή». 

Μεταξύ άλλων, όπως είχε αναφέρει σε ανάρτησή του σε κοινωνικά δίκτυα «Η μεταποίηση του Ελληνικού βαμβακιού μειώνει τις εισαγωγές για τον Έλληνα καταναλωτή και αυξάνει τις εξαγωγές φέρνοντας συνάλλαγμα στην Χώρα. Ειδικά για την Θεσσαλία» και πρόσθεσε «Το εισόδημα των 15.000 αγροτικών οικογενειών από την πώληση του συσπόρου βαμβακιού είναι 210 εκ € και επιπλέον συνδεδεμένη επιδότηση από την ΚΑΠ 65 εκ €. Οι εξαγωγές του εκκοκκισμένου βαμβακιού για την Θεσσαλία είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ και του βαμβακόσπορου 45 εκατ. ευρώ ετησίως». 

Ο ίδιος προτείνει τη μεταποίηση των 50.000 τόνων, από τους 100.000 τόνους της ετήσιας παραγωγής στη Θεσσαλία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να φέρουν «έσοδα στην τοπική οικονομία τουλάχιστον 2 δις € ετησίως μέσω των εξαγωγών και αποτροπής των εισαγωγών».

Επίσης σημειώνει ότι θα δημιουργηθούν περί τα «6.500 άμεσες θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 2.000 έμμεσες θέσεις εργασίας, μόνο στον μεταποιητικό τομέα στην Θεσσαλία. Αποφέροντας τουλάχιστον 200 εκ€ σε μισθούς, εισφορές κλπ στην τοπική οικονομία». 

Σημειώνεται ότι ο «λευκός χρυσός» αποτελεί το 1/5 των εξαγωγών της Θεσσαλίας, ο οποίος φεύγει προς την αγορά τη Τουρκίας και στη συνεχεία εισάγεται εκ νέου στη χώρα μας ως ακριβή ίνα. 

Νερό από 500 μέτρα και εναλλακτικές λύσεις

Όπως είναι γνωστό τα τελευταία χρόνια οι Θεσσαλοί αγρότες «χτυπούν» γεωτρήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 500 μέτρα σε βάθος, ώστε να βρουν νερό για να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Αυτό, εκτός από το μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα και την αύξηση του κόστους παραγωγής έχει ως αποτέλεσμα να «στραγγίζεται» το έδαφος ολοένα και περισσότερο, φέρνοντας την περιοχή ολοένα και πιο κοντά στην ερημοποίησή της.

Για την αναστροφή αυτής της κατάστασης ομάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προέτρεψε παραγωγούς να κάνουν χρήση μεθόδων γεωργίας ακριβείας. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση νερού στην καλλιέργεια μειώθηκε κατά 50%.

Επιπλέον, γνώστες του θέματος το πάνε ένα βήμα παραπέρα: ζητούν την επαναλειτουργία της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα.

«Πρέπει να αρχίζουμε να κοιτάζουμε λίγο και την εγχώρια παραγωγή και να μπορέσουμε να καρπωθούμε τη προστιθέμενη αξία του προϊόντος» είπαν στο Agrocapital και πρόσθεσαν «σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του βαμβακιού, φεύγει για την Τουρκία. Καλό είναι να φτιάχνουμε την ίνα στην Ελλάδα, για να αυξήσουμε περαιτέρω την αξία του πρωτογενούς τομέα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός των παραπάνω χρημάτων για τους παραγωγούς, την απασχόληση νέων στη επαρχία, μια επαρχία που ερημώνει».

Τέλος προειδοποιεί ότι όλοι οι αρμόδιοι και οι αγρότες θα πρέπει να έχουν «τα μάτια του ανοικτά».

«Οι Έλληνες γεωργοί θα πρέπει να προσέχουν να μην την πατήσουν όπως την πάτησαν με τα ζαχαρότευτλα και τα καπνά. Να παλέψουμε με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το βαμβάκι στη Θεσσαλία και να αυξήσουν την αξία του» κατέληξαν. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις