Ρεκόρ εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων το 2023 από την Ε.Ε.

Το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ανήλθαν σε 228,6 δισ. ευρώ έναντι 158,6 δισ. ευρώ στις εισαγωγές, κάτι που μεταφράζεται ως πλεόνασμα 70,1 δισ. ευρώ (22% αύξηση).

Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές των εξαγωγικών προϊόντων της Ε.Ε. και στην πτώση των παγκόσμιων τιμών των εισαγόμενων προϊόντων. 

Οι κύριοι μοχλοί των εξαγωγών της Ε.Ε. ήταν τα παρασκευάσματα δημητριακών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί. Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Ε.Ε. εξακολουθεί να αντιμετωπίζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος έμπορος αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο και χρόνο με το χρόνο συνεχίζει να αυξάνει τη διαφοροποίηση των προορισμών της.

Οι τρεις κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ε.Ε. το 2023 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο (22%), ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η Κίνα παραμένει ο τρίτος προορισμός και απορροφά το 6% της συνολικής αξίας των εξαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. 

Ωστόσο, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 29% το 2023. Υπογραμμίζοντας τις υψηλές αυξήσεις στις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. προς την Τουρκία (+683 εκατ. ευρώ) και την Ουκρανία αυξήθηκαν (+533 εκατ. ευρώ). 

Οι τρεις κύριες χώρες προέλευσης των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων της Ε.Ε. είναι η Βραζιλία (11% του συνόλου) το Ηνωμένο Βασίλειο (10% του συνόλου) και η Ουκρανία (7%). 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις