EWA: Μια μοναδική ευκαιρία για γυναίκες επιχειρηματίες στον αγροδιατροφικό τομέα!

Ο Ευρωπαϊκός οργανισμός EIT Food, σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org στην Ελλάδα, προσκαλούν γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα EWA (Empowering Women in Agrifood). Το πρόγραμμα EWA έχει ως στόχο την ενδυνάμωση γυναικών επιχειρηματιών και την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων και ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ποιες μπορούν να συμμετάσχουν:

Γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που έχουν μια καινοτόμα ιδέα στον τομέα της αγροδιατροφής και χρειάζονται υποστήριξη για την ανάπτυξή της η έχουν νεοσύστατη επιχείρηση στον αγροδιατροφικό τομέα που ιδρύθηκε το 2021 ή μετά.


Τι προσφέρει το πρόγραμμα:

  • 6μηνη υποστήριξη για την ανάπτυξη επιχειρήσεων και ιδεών
  • Εκπαίδευση και mentoring
  • Πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες
  • Βραβεία έως 10.000€


Πώς να κάνετε αίτηση:

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 24 Μαΐου 2024. Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.eitfood.eu/projects/ewa-empowering-women-in-agrifood.
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EIT Food σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org για την Ελλάδα αναζητά  γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής για την ενδυνάμωσή τους προς μια βιώσιμη επιχειρηματικότητα

Ακολουθεί το δελτίο τύπου

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός EIT Food σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org για την Ελλάδα αναζητά  γυναίκες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροδιατροφής για την ενδυνάμωσή τους προς μια βιώσιμη επιχειρηματικότητα

Το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ) σε συνεργασία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά  με τον οργανισμό AWomanCanBe.org για την Ελλάδα, και έχοντας ολοκληρώσει ήδη τέσσερα χρόνια επιτυχημένων κύκλων του προγράμματος ΕWA (Empowering Women in Agrifood – Ενδυνάμωση γυναικών στον τομέα της Αγροδιατροφής), επεκτείνει τη δράση του σε 11 χώρες, όπου θα επιλεγούν 110 υποψήφιες με στόχο της ενδυνάμωση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποστήριξη, εκπαίδευση και ατομική καθοδήγηση (mentoring) για 6 μήνες, καθώς και βραβεία ύψους έως και 10.000 ευρώ. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι τις 24 Μαΐου.

Ανοιχτή πρόσκληση σε γυναίκες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ή πρόκειται να δραστηριοποιηθούν, στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ΕΙΤ Food, σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org. Αφορά στο νέο κύκλο του προγράμματος Ενδυνάμωση Γυναικών στον τομέα της Αγροδιατροφής – Empowering Women in Agrifood (EWA), το οποίο υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις και ιδέες, που αναπτύχθηκαν από γυναίκες.

Στόχος του προγράμματος EWA είναι η ενδυνάμωση των γυναικών στον αγροδιατροφικό  τομέα. Το πρόγραμμα EWA απευθύνεται σε γυναίκες με μια καινοτόμα ιδέα αλλά και σε γυναίκες που είναι ήδη στο αρχικό στάδιο έναρξης των νεοφυών επιχειρήσεων τους. Δυνητικές ωφελούμενες είναι γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που  έχουν ιδέα/υπηρεσία/προϊόν που εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

Είτε να έχουν μια επιχειρηματική ιδέα στον τομέα της αγροδιατροφής για την οποία θέλουν υποστήριξη στην αρχική ανάπτυξη της

Είτε έχουν νεοσύστατη επιχείρηση με ημερομηνία έναρξης από το 2021 και έπειτα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι υποψήφιες που θα επιλεγούν, θα λάβουν για 6 μήνες, συνεχή υποστήριξη για τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη των ιδεών/project τους, μέσω online training και εξατομικευμένου mentoring. Επιπλέον θα έχουν πρόσβαση σε επενδυτές, ειδικούς και επιχειρηματίες που θα τις βοηθήσουν να εξελίξουν τις ιδέες και τις επιχειρήσεις τους. Τέλος, οι ωφελούμενες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν έως και 10.000€.

Παρόλο που στο γενικότερο πληθυσμό της Ευρώπης οι γυναίκες είναι περισσότερες (52%), ωστόσο στον τομέα της επιχειρηματικότητας, οι γυναίκες επιχειρηματίες αποτελούν μόνο το ένα τρίτο των αυτοαπασχολούμενων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει διαπιστωθεί, ότι λόγω των έμφυλων ανισοτήτων, η επιχειρηματικότητα είναι ένας τομέας λιγότερο ελκυστικός για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Αυτή η διαπίστωση είναι ακόμα πιο έντονη στις αγροτικές περιοχές και στους τομείς της αγροδιατροφής κάτι που αποδεικνύεται από τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σε αρχική μελέτη, το 2016, οι γυναίκες σε υψηλές θέσεις ευθύνης στη γεωργία και την κτηνοτροφία κατείχαν μόνο το 28% μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ποσοστό που είναι ακόμα χαμηλότερο στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

 

Επιπλέον, η έλλειψη εκπροσώπησης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές δεν επηρεάζει μόνο την επιχειρηματικότητα αλλά τον ευρύτερο τομέα, αφού οι γυναίκες αντιμετωπίζουν παράλληλα προκλήσεις,  που τις εμποδίζουν από το να αναπτυχθούν και να επιλεγούν σε θέσεις υψηλής ευθύνης ακόμα και μέσα στις εταιρείες του αγροτικού τομέα. Συνεπώς, η γυναικεία δημιουργικότητα και επιχειρηματική προοπτική, κυρίως στον αγροτικό τομέα, αποτελούν μια ανεκμετάλλευτη πηγή οικονομικής ανάπτυξης που αξίζει να διερευνηθεί. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δουλεύει μαζί με τα κράτη-μέλη της Ευρώπης για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για να ενθαρρύνει ακόμα περισσότερες γυναίκες να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

 

Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια της προηγούμενης επιτυχίας του προγράμματος, ο Ευρωπαϊκός οργανισμός EIT Food ανακοινώνει νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος, για ένα νέο κύκλο που θα τρέξει ταυτόχρονα σε 11 χώρες: Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία.  Η συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα πραγματοποιηθεί από τον Ιούνιο έως και το Δεκέμβριο του 2024.

 

Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές έως τις 24 Μαϊου . Περισσότερες πληροφορίες & αιτήσεις συμμετοχής εδώ.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις