Σιτάρι: Μια "ανάσα" από τα 30 λεπτά

Τιμή πάνω από 25 λεπτά θα πιάσουν τα φετινά σιτάρια με πολλούς να λένε ότι θα βρεθεί και μια «ανάσα» κάτω από τα 30 λεπτά, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.

Οι εκτιμήσεις για τη φετινή παραγωγή κάνουν λόγο για μια συγκομιδή που βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τους 1.000.000 τόνους, εάν δεν σημειωθούν έκτακτα καιρικά φαινόμενα μέχρι να ολοκληρωθούν τα αλώνια.

Οι πολλές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη Ρωσία από τον παγετό, έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι διεθνείς αγορές όσο και η εγχώρια να «διψά» για σιτηρά.

Κάτι που διαγράφεται τόσο στη Φότζια όσο και στο Σικάγο, όπου όλο το προηγούμενο διάστημα είχε καταγραφεί «ράλι» στις τιμές των σιτηρών, αν και τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση φαίνεται να ισορροπεί μεταξύ 350/355 ευρώ ο τόνος. 

Η παραπάνω τιμή αφορά στα ποιοτικά σιτάρια (ειδικό βάρος 78kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) ενώ σε αυτά της «δεύτερης» κατηγορίας, με ειδικό βάρος 76kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%, κυμαίνονται μεταξύ 325/330 ευρώ ανά τόνο. Τέλος, στην Τρίτη κατηγορία, με ειδικό βάρος 74kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%, η τιμή πέφτει στα 305/310 ευρώ ο τόνος. 

«Αδύναμη» χαρακτηρίζεται η φετινή συγκομιδή στην Ιταλία, ενώ αντίθετα, θετικό είναι το πρόσημο σε αυτή της Ισπανίας. 
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις