Ναύπλιο: Παράνομο καταφύγιο ζώων, πιέσεις σε κτηνίατρο, αδιαφορία δημου

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος για τον έλεγχο σε παράνομο καταφύγιο αδέσποτων ζώων στο Ναύπλιο:

Προ ολίγων ημερών, η ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας διενήργησε, βάσει της εθνικής νομοθεσίας και στο πλαίσιο των καθηκόντων της, καθ’ όλα νόμιμο έλεγχο σε παράνομο χώρο συγκέντρωσης αδέσποτων  ζώων στο Ναύπλιο.

Η εκτέλεση των καθηκόντων των δημοσίων υπαλλήλων και η τήρηση της νομοθεσίας  σε ένα κράτος που διατείνεται ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και στον δυτικό πολιτισμό  είναι πράγματα αυτονόητα. Δυστυχώς, τα όσα  προηγηθήκαν του ελέγχου και το show που ακολούθησε  είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα  της ζοφερής κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας.

Ο έλεγχος της κτηνιατρικής Υπηρεσίας, μια καθ’ όλα νόμιμη ενέργεια,  στον παράνομο αυτό χώρο συγκέντρωσης ο οποίος έχει σφραγιστεί από το 2021, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση και αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, της Αρχής Διαφάνειας  και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. 

Γεγονότα εντυπωσιακά, πλην όμως αναμενόμενα καθότι προέκυψε  απόφαση  που στερούταν νομιμότητάς του πρώην Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, με την οποία  επέτρεπε να λειτουργεί ο συγκεκριμένος  χώρος συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων, η οποία και ακυρώθηκε από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επίσης, διαπιστώθηκε η άσκηση ασφυκτικών πιέσεων στον κτηνίατρο ΔΑΟΚ ΠΕ Αργολίδας, ο οποίος είχε διενεργήσει έλεγχο σε χώρους συγκέντρωσης αδέσποτων ζώων, αλλά και σε Δήμους αναφορικά με το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, πιέσεις που τον εξώθησαν σε παραίτηση. 

Το αυτονόητο ερώτημα, ποιος ή ποιοι άσκησαν πιέσεις  ώστε να σταματήσουν οι έλεγχοι σε παράνομα καταφύγια και σε  δήμους είναι πλέον αντικείμενο της έρευνας των αρμόδιων αρχών.

Την διενέργεια του ελέγχου ακολουθήσαν δηλώσεις της αρμόδιας αντιδημάρχου  του Δήμου Ναυπλίου, η οποία χαρακτήρισε την νόμιμη ενέργεια των κτηνιατρικών Υπηρεσιών  «κακή ημέρα για εμάς σήμερα» άλλα και την κυνική ομολογία  ότι ο Δήμος Ναυπλίου παρανομεί διότι αφενός δεν έχει δημιουργήσει νόμιμο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, αφετέρου δεν έχει συνάψει μέχρι την δημιουργία του παρόντος σύμβαση με νόμιμο  ενδιαίτημα  ώστε να φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα που χρήζουν φιλοξενίας   και ως εκ τούτου ο Δήμος Ναυπλίου να  μεταφέρει τα  αδέσποτα ζώα για φιλοξενία στον συγκεκριμένο παράνομο χώρο συγκέντρωσης ζώων.

Ακολούθησε η επίσκεψη στον συγκεκριμένο παράνομο χώρο συγκέντρωσης   αδέσποτων ζώων της Ειδικής Γραμματέως για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, η οποία οφείλει εκ των καθηκόντων της να διασφαλίζει την εφαρμογή της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας για την προστασία των ζώων και για αυτό τον λόγο αμείβεται   από τον  Έλληνα φορολογούμενο.

Θα έπρεπε να γνωρίζει  η κα Ειδική Γραμματέας ότι καθήκον και υποχρέωσή του κάθε πολίτη είναι η καταγγελία στις αρμόδιες αρχές κάθε περίπτωσης παράβασης του Νόμου, ανεξαρτήτως  της ιδιότητας που φέρει ο εκάστοτε παραβάτης.

Επίσης, ουδεμία νύξη έγινε για το γεγονός ότι εδώ και μήνες ο Δήμος Ναυπλίου επιδεικνύει πλήρη αδιαφορία για τα αδέσποτα  ζώα συντροφιάς (απλήρωτος κτηνίατρος, καμία ενεργή σύμβαση για την εκτέλεση του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων κ.α.).

Δεν  είναι τυχαίο ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που έλαβε η νέα Δημοτική Αρχή του Ναυπλίου ήταν να αποκλείσει το σωματείο “Ζωοφιλική Ένωση Ναυπλίου” (μέλος της Ομοσπονδίας μας) από  την 5μελη επιτροπή. Η Ζωοφιλική Ένωση Ναυπλίου είχε συμβάλει δραστικά και αποφασιστικά (μαζί με την κτηνίατρο, την επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος) ώστε ο Δήμος Ναυπλίου να  ενεργεί άμεσα και σύμφωνα με την νομοθεσία για την προστασία των αδέσποτων ζώων, τηρώντας αρχεία και ατομικές καρτέλες των αδέσποτων ζώων με όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Όλα αυτά έχουν πιστοποιηθεί και από τον έλεγχο που διενέργησε η αρμόδια κτηνιατρική Υπηρεσία αλλά και το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Σε ένα κράτος δίκαιου όλοι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και κανείς δεν εξαιρείται των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές.

 

Νησίδες ανομίας και ασυδοσίας, ειδικά στα ζητήματα προστασίας ανυπεράσπιστων ζώων, όπως η συγκέντρωση σε χώρους  ακατάλληλους και σε κλουβιά, η κακή κατάσταση μέρους εξ αυτών που δεν συνάδει με τους κανόνες ευζωίας και ταυτόχρονα κάνεις επίσημος φορέας να μην γνωρίζει την ύπαρξη αυτών των ζώων, ούτε να διαθέτει ιστορικό κτηνιατρικής περίθαλψης, Δήμοι να παραβαίνουν την Ευρωπαϊκή και την Εθνική νομοθεσία, να μην εκτελούν ορθά  το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων, περιφέρειες να διευκολύνουν την ανομία και ασυδοσία, και εν γένει  η παραβίαση της Ευρωπαϊκής Συμβάσης για την προστασία των ζώων, όπως αυτή κυρώθηκε με τον Ν2017/1992, είναι κατάπτυστα φαινόμενα που δεν θα γίνονται επ’ ουδενί επιτρεπτά από τον φορέα μας και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις