Οι αγρότες συντονίζουν τις δράσεις τους μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταμενίτη με αγροτικούς συλλόγους από Ημαθία, Πέλλα, Φλώρινα, και Κοζάνη  πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στα γραφεία του Αγροτικού Συλλόγου Πέλλας στα Γιαννιτσά.

Οι Αγροτικοί σύλλογοι παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα, πάνω στα οποία έγινε η συζήτηση. Πιο συγκεκριμένα, για το ζήτημα καθορισμού ελάχιστης εγγυημένης τιμής στα 0,50 λεπτά ανέφερε πως δεν μπορεί να επιβληθεί από την κυβέρνηση, γιατί έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες της ΕΕ,  συμφώνησε ωστόσο ότι οι τιμές πρέπει να ανακοινώνονται πριν την συγκομιδή.

Για το κόστος παραγωγής, που σύμφωνα με τους αγροτικούς συλλόγους για το συμπύρηνο ροδάκινο ανέρχεται στα 0,45 λεπτά, ο υφυπουργός περιορίστηκε να αναφερθεί στην τιμή της κιλοβατώρας στο αγροτικό τιμολόγιο που ανακοίνωσε η  κυβέρνηση. Δεν αναφέρθηκε όμως στην ασυδοσία των βιομηχάνων που προμηθεύουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα, μέσα κ.α., που αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα στην διαμόρφωση του κόστους παραγωγής, όπως και το πετρέλαιο.

Για τον ΕΛΓΑ

Για το ζήτημα των ζημιών από την ακαρπία, όσο και από τις άκαιρες βροχοπτώσεις, είπε πως  δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλείς μελέτες, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να οφείλεται και σε λάθος πρακτικές των παραγωγών. Ωστόσο ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν στο νέο κανονισμό. Είπε ακόμη, ότι ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ  θα είναι ανταποδοτικός, τα όρια της αναμενόμενης παραγωγής θα είναι κριτήριο του παραγωγού, και σύμφωνα με αυτό θα καθορίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ερώτημα εάν υπάρχει προσέγγιση με ιδιώτες, ο υφυπουργός  επιβεβαίωσε ότι υπάρχει.

Όσον αφορά την υποστελέχωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα για μόνιμες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, δήλωσε ότι το επόμενο διάστημα θα προσληφθούν 220 γεωπόνοι μέσω ΑΣΕΠ για τις τρέχουσες ανάγκες ενώ για το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να προστεθούν ακόμη 21 εκτιμητές για τους δύο Νομούς ΗΜΑΘΙΑΣ και ΠΕΛΛΑΣ.

Για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στη διαμάχη  δύο εταιρειών, (εννοείται για το ποιος θα καρπωθεί τα τεράστια ποσά από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ). Σύμφωνα με τον υφυπουργό τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθεί το ζήτημα και θα μπορέσουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Επίσης αναφορά έγινε  για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι που θα καταβάλλεται στο εξής με την προϋπόθεση της ποιότητας των υδάτων άρδευσης.

Τέλος έγινε συζήτηση γύρω από το πρόβλημα που προέκυψε με τους παραμορφωμένους καρπούς ροδάκινων. Σύμφωνα με το υπουργείο ο αριθμός των προσβεβλημένων χωραφιών ανέρχεται σε 1.000 στρέμματα στην  Ημαθία, ενώ στην Πέλλα πολύ περισσότερα. Ο υφυπουργός συνέστησε στους παραγωγούς να δηλώνουν έγκαιρα την προσβολή των αγροκτημάτων, ενώ οι αγρότες ζήτησαν να είναι η επίβλεψη από το κράτος για την αντιμετώπιση της ασθένειας και  κάλυψη της απώλειας εισοδήματος από την κυβέρνηση.

Από τη συζήτηση που έγινε οι Αγροτικοί σύλλογοι που συμμετείχαν θα συνεδριάσουν και θα συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους από δω και πέρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων ακόμη και με τρακτέρ στους δρόμους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

ΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ "ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΤΥΠΑΣ"

ΑΣ ΑΛΕΞΆΝΔΡΕΙΑΣΑΣ "ΠΙΕΡΙΩΝ" ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ " Η ΟΜΟΝΟΙΑ "

ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΛΛΑΣ "Η ΕΝΟΤΗΤΑ"

ΑΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΎΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΉΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΝΌΤΙΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ

Πηγή: 902.gr
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις