Ηλεκτρικά ΙΧ και δίκυκλα: Κέρδος έως και €7.500 από την αύξηση επιδοτήσεων
Ηλεκτρικά ΙΧ και δίκυκλα

Εντός της εβδομάδας, ίσως και αύριο Τετάρτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει τον αναλυτικό οδηγό για το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ με σκοπό την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών Ι.Χ. και δίκυκλων και την αντικατάσταση οχημάτων με συμβατικά καύσιμα.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, το πρόγραμμα, μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα θα ενισχύσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα για φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ταξί και εταιρίες καθώς και 12.500 ηλεκτρικά δίκυκλα και ποδήλατα.

Σύμφωνα, επίσης με τον ίδιο τα ποσοστά επιδότησης και το ανώτατο ύψος της αυξάνονται σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες.

Έτσι για τα φυσικά πρόσωπα, το ανώτατο ύψος ανέρχεται στα 6.000 ευρώ και σε συνδυασμό με το κίνητρο της απόσυρσης των 1.000 ευρώ και την ενίσχυση κατά 500 ευρώ για την αγορά φορτιστή, το όφελος ανέρχεται στα 7.500 ευρώ.

Τα Ι.Χ. αυτοκίνητα

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά την ψήφιση του νόμου για την ηλεκτροκίνηση και τις νεότερες ανακοινώσεις του το πρόγραμμα για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει:

1. Την επιδότηση ενός αμιγώς ηλεκτρικού Ι.Χ. (BEV) και το οικολογικό μπόνους ανέρχεται στο 20% επί της λιανικής προ φόρων τιμής έως 30.000 ευρώ και με πλαφόν τα 6.000 ευρώ.

2. Για τα ακριβότερα οχήματα αξίας άνω των 30.000 ευρώ, το ποσοστό επιδότησης παραμένει 15%, αλλά η οροφή αυξάνεται στα 6.000 ευρώ (από 5.500).

3. Επίσης, και οι δύο προαναφερόμενες κατηγορίες μπορεί να κερδίσουν και από το κίνητρο 1.000 ευρώ για την απόσυρση του παλιού οχήματος αλλά και επιδότησης 500 ευρώ για την απόκτηση εγκατάστασης φόρτισης.

4. Για τα φυσικά πρόσωπα επίσης δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης ίσης με το 20% της αξίας ηλεκτρικού δίκυκλου ή τρίκυκλου με ανώτατο όριο τα 800 ευρώ. Μπορούν επίσης να αποσύρουν το παλιό μηχανάκι τους με όφελος άλλα 400 ευρώ.

5. Στο πρόγραμμα υπάγονται και τα ηλεκτρικά ποδήλατα με επιδότηση στο 40% της αξίας και ανώτατο όριο τα 800 ευρώ.

Τα ταξί

Οι ιδιοκτήτες ταξί για την απόκτηση αμιγούς ηλεκτρικού οχήματος (BEV) επιδοτούνται με ποσό ίσο με το 25% της λιανικής προ φόρων τιμής και ανώτατο όριο ενίσχυσης τα 10.500 ευρώ.

Αν θέλουν να αγοράσουν υβριδικό όχημα Plug in (PHEV) με εκπομπές αερίων έως 50g CO2/km, τότε μπορούν διεκδικήσουν οικολογικό μπόνους 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής. Η επιδότηση έχει ανώτατο ποσό τα 8.000 ευρώ.

Επίσης υποχρεωτικά θα πρέπει να αντικαταστήσουν και να αποχαρακτηρίσουν το παλαιό τους όχημα ταξί έχοντας κι επιπλέον μπόνους 2.500 ευρώ

Οι εταιρίες

Για τις εταιρίες το ανώτατο ποσό επιδότησης ανέρχεται έως και 5.500 ευρώ.

Μπορούν να αποκτήσουν ή να μισθώσουν έως τρία οχήματα. Αν οι εταιρίες είναι σε νησιά ο αριθμός αυξάνεται στα έξι οχήματα

Για όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων μέγιστης μάζας έως 3,5 τόνων (ΒΕV/PHEV), το οικολογικό μπόνους ισούται με το 15% επί της λιανικής προ φόρων τιμής και έως €5.500. Στα 4.000 ευρώ ανέρχεται η ανώτατη επιδότηση για μίσθωση

Για αμιγώς ηλεκτρικό Όχημα (BEV) το οικολογικό bonus ισούται με 15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων και έως 5.500.

Επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ηλεκτρικό δίκυκλο ή τρίκυκλο με επιδότηση έως 800 ευρώ.

Για τις εταιρίες προβλέπεται επίσης προαιρετική αντικατάσταση του παλαιού οχήματος με μπόνους 1.000 ευρώ.

Ανεξάρτητα από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα οι εταιρίες για την απόκτηση ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος θα έχουν και φορολογικά κίνητρα όπως η έκπτωση δαπάνης προσαυξημένη κατά 50% και κατά 30% για plug in υβριδικό όχημα, ενώ στα νησιά οι συντελεστές αυτοί προσαυξάνονται κατά 75% και 35%, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις