WWF: Οι πληθυσμοί άγριας ζωής μειώθηκαν 68% από τη δεκαετία του 1970
WWF πληθυσμοί άγριας ζωής

Ο τρόπος με τον οποίο η ανθρωπότητα παράγει τρόφιμα, ενέργεια και αγαθά καταστρέφει τους βιότοπους χιλιάδων ειδών άγριας ζωής, προκαλώντας πτώση του πληθυσμού και συμβάλλοντας στην εμφάνιση ασθενειών όπως το COVID-19, σύμφωνα με το WWF's Living Planet Report 2020.

Οι παγκόσμιοι πληθυσμοί θηλαστικών, πτηνών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά 68% μεταξύ 1970 και 2016, σύμφωνα με το WWF's Living planet Index, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Αυτή είναι μια απότομη επιδείνωση από την προηγούμενη έκδοση του ευρετηρίου, που δημοσιεύθηκε πριν από δύο χρόνια, η οποία διαπίστωσε ότι η άγρια ​​ζωή είχε μειωθεί κατά 60%.

«Αυτά τα ευρήματα είναι καταστροφικά και υπενθυμίζει ότι ένας υγιής πλανήτης αποτελεί προϋπόθεση για μια υγιή ανθρώπινη κοινωνία και ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι τόσο σχετική όσο ποτέ», δήλωσε ο Ester Asin, διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF.

Ο δείκτης ζωντανών πλανητών αντικατοπτρίζει τη μέση αναλογική αλλαγή στα μεγέθη του πληθυσμού των ζώων από το 1970. Επί του παρόντος παρακολουθεί 4.392 είδη και 20.811 πληθυσμούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα από ενθουσιώδεις και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο.

Η απώλεια και η υποβάθμιση των οικοτόπων, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, οφείλονται κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα παράγει τροφή, σύμφωνα με την έκθεση, λέγοντας ότι η γεωργία είναι η κύρια αιτία της έντονης μείωσης του μεγέθους του πληθυσμού στη γη.

Και η ίδια περιβαλλοντική καταστροφή πιστεύεται επίσης ότι αυξάνει την ευπάθεια του πλανήτη σε πανδημίες, δήλωσε το WWF.

«Το COVID-19 είναι μια σαφής εκδήλωση της σπασμένης σχέσης μας με τη φύση και υπογραμμίζει τη βαθιά διασύνδεση μεταξύ της υγείας τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη», γράφει ο Marco Lambertini, γενικός διευθυντής της WWF International, σε πρόλογο της έκθεσης.

Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η απώλεια βιοποικιλότητας, μια κοινοπραξία που συγκέντρωσε το WWF και περισσότερα από 40 πανεπιστήμια, οργανώσεις διατήρησης και διακυβερνητικοί οργανισμοί ξεκίνησαν την «Πρωτοβουλία Bending the Curve» το 2017.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις