Ευκαιρίες στη "Γαλάζια Οικονομία"

Εκτιμάται ότι η γαλάζια οικονομία θα φθάσει τα 3.000 δισ. δολάρια έως το 2030, με επενδυτικές ευκαιρίες στη διαχείριση λυμάτων και αποβλήτων, την ανακύκλωση πλαστικών και τη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια. Οι επενδύσεις αυτές αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα από 1.100 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τομείς αυτοί αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 5% ετησίως μακροπρόθεσμα.

Περισσότερες ρυθμίσεις

Οι ωκεανοί είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία των οικονομιών, των κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοικτή Θάλασσα του 2023 στοχεύει στο να χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο το 30% των ωκεανών έως το 2030, σύμφωνα με τους στόχους της επισιτιστικής ασφάλειας και της απαλλαγής από τον άνθρακα.

Παρά την πρόοδο αυτή, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι ο στόχος βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) 14 για τη διατήρηση των ωκεανών παραμένει ο λιγότερο καλά χρηματοδοτούμενος από τους 17 ΣΒΑ. Μελλοντικά είναι πιθανό να ληφθούν ρυθμιστικά μέτρα, ιδίως στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, για τον περιορισμό της ρύπανσης των υδάτων.

Δύο κρίσιμοι τομείς είναι η διαχείριση των αποβλήτων και η ανακύκλωση. Η κρίση των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη αύξησης των ποσοστών ανακύκλωσης. Αυτό δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες σε εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα αυτό, καθώς και σε τεχνολογίες που αποσκοπούν στη μείωση της ρύπανσης από πλαστικό.

Εστίαση στην υδατοκαλλιέργεια

Η προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας, στενά συνδεδεμένη με τη γαλάζια οικονομία, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η βιομηχανία ανακύκλωσης, ιδίως η ανακύκλωση μπαταριών, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο λόγω της ζήτησης υλικών για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Οι νέες μέθοδοι ανακύκλωσης αποτελούν τη βάση για καινοτόμες λύσεις με υλικά που παραδοσιακά ήταν δύσκολο να ανακυκλωθούν.

Παρομοίως, η βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια γίνεται κεντρικό σημείο για τους επενδυτές. Αυτές συμβάλλουν στην κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τρόφιμα και πόρους. Ενώ η παραδοσιακή υδατοκαλλιέργεια έχει συχνά αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, οι πιο βιώσιμες πρακτικές είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο.

Εντοπισμένες ευκαιρίες

Οι εταιρείες που καινοτομούν στον τομέα της ανακύκλωσης, των πλαστικών βιολογικής προέλευσης και της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας βρίσκονται σε καλή θέση για να επωφεληθούν από τις διαρθρωτικές τάσεις και την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις.

Η θεματική επένδυση προσφέρει πρόσβαση σε μακροπρόθεσμους μοχλούς ανάπτυξης και, ιδίως, σε ενισχυμένη διαφοροποίηση. Στοχεύει στο να επωφεληθεί από αναγνωρίσιμες παγκόσμιες τάσεις, όπως η αύξηση του πληθυσμού και η αστικοποίηση. Οι οικονομικοί τομείς που επωφελούνται από αυτές τις κοσμικές τάσεις μπορούν να προσφέρουν αύξηση των κερδών πάνω από το μέσο όρο σε έναν πλήρη οικονομικό κύκλο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις