Μάξιμος προς Χατζηδάκη: "Καθυστερήσεις στις συνδέσεις Φωτοβολταϊκών με τη ΔΕΗ"

«Την ώρα που όλη η υφήλιος κατανοεί την ανάγκη παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας, πολλές από τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα μας, αν και είναι ήδη έτοιμες, για διάφορους λόγους, δεν έχουν συνδεθεί ακόμα με το δίκτυο της ΔΕΗ». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη. 

Ο κυβερνητικός βουλευτής για την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου επικαλείται τον “Θεσσαλικό Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων’’, ο οποίος «σε σχετική επιστολή του προς την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, επισημαίνει το πρόβλημα και ζητά επίσπευση ενεργειών για τη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων. 

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ο κυριότερος λόγος που δεν προχωρούν οι συνδέσεις είναι η έλλειψη των κατάλληλων μετρητών στον ΔΕΔΔΗΕ. Ωστόσο, παρότι οι υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων επενδυτών έχουν ολοκληρωθεί, και προς τούτο έχουν υποβάλει της προαπαιτούμενες δηλώσεις ετοιμότητας από τις αρχές του έτους, η διαδικασία ολοκλήρωσης των συνδέσεων καθυστερεί, στερώντας τους μέρος της παραγωγής ρεύματος που θα μπορούσαν να έχουν μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η στασιμότητα αυτή, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, τους φέρνει σε δυσχερή θέση απέναντι στα τραπεζικά ιδρύματα από τα οποία άντλησαν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τις επενδύσεις τους. 

Προς άρση του αδιεξόδου προτείνουν την καταγραφή της παραγωγής τους μέσω του inverter ή του μετρητή του υποσταθμού του έργου, υποστηρίζοντας πως αυτή η λύση μπορεί να εφαρμοσθεί καθότι είναι ασφαλής, τεχνικά εύκολη και δοκιμασμένη στο παρελθόν».  

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να προωθηθούν λύσεις που θα άρουν τη στασιμότητα που παρατηρείται στις συνδέσεις φωτοβολταϊκών με το δίκτυο της ΔΕΗ, που θίγει ο Θεσσαλικός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Πάρκων.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις